Απόψεις

Κόκκινα δάνεια, κόκκινες ιδέες και οικονομία!

Πολλοί αντιμετωπίζουν τη Ρωσία σαν να είναι ακόμα κομουνιστική ή έστω σοσιαλιστική. Ελπίζω ότι δεν αγνοούν ότι η σημερινή Ρωσία είναι ένα κράτος που ασκεί τον πιο άγριο καπιταλισμό. Και θέλω να επισημάνω ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν είναι, κατά κανόνα, κάποια «αθώα παιδιά». Οι πιο πολλοί από δαύτους είναι πρώην στελέχη του κομουνιστικού κόμματος, που στη φαύλη περίοδο Μπορίς Γιέλτσιν κατάφεραν να αρπάξουν μεγάλες βιομηχανικές και επιχειρηματικές μονάδες από τα χέρια των εργαζομένων.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Γιατί ξεκίνησα με τη Ρωσία; Γιατί χθες όλος ο διεθνής Τύπος περιέγραφε τη νομική ήττα της Ρωσίας στη Χάγη. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε να καταδικάσει τη Ρωσία στην καταβολή μιας μυθώδους αποζημίωσης ύψους 50 δισ. δολάρια στους μετόχους μιας ρωσικής εταιρείας με το όνομα Yukos. Είναι περίπου βέβαιον ότι την αποζημίωση θα την εισπράξουν κάποιοι κερδοσκόποι από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η καταβολή της αποζημίωσης μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία. Αντιστοιχεί στο 10% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ρωσίας! Η Ρωσία θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Δε θέλω να προχωρήσω σε παραπέρα νομικές αναλύσεις. Μια απλή σκέψη θέλω να διατυπώσω. Ακόμα και η μεγάλη Ρωσία παίζει με κάποιους κανόνες. Συμμετείχε στη δίκη. Έχει υπογράψει συμφωνητικά με τα οποία αποδέχεται την αρμοδιότητα αυτού του δικαστηρίου. Δεν μπορεί να αγνοήσει τους κανόνες αυτούς. Αν η Ρωσία τους αποδέχεται, τότε πολύ μικρά περιθώρια έχουν παίχτες μικρότερων διαστάσεων.

Πώς συνδέονται αυτά με τα δικά μας «κόκκινα δάνεια»; Να κουρευτούν! Με προϋποθέσεις! Να πέσουν τα επιτόκιά τους. Να μακρύνουν οι δόσεις. Όλα όμως με κανόνες.

Σχόλια