Απόψεις

Ο κίνδυνος της χρεωκοπίας είναι ακόμα ορατός

Δεν πάμε καλά. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει πέντε πηγές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Πρώτη πηγή: οι τράπεζες βρίσκονται στο μέσο μιας βαθιάς κρίσης. Δάνεια ύψους 77 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Δεύτερη πηγή: Όπως πάμε, θα αντιμετωπίσουμε νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Καθυστερούμε σε όλα τα μέτωπα. Καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση δε λέει να προχωρήσει.

Τρίτη πηγή: οι επενδύσεις, αντί να αυξάνονται, υποχωρούν. Ποιος τρελός θέλει να επενδύσει σ' αυτή τη χώρα;

Τέταρτη πηγή: η δημοσιονομική εξυγίανση σκαλώνει με το παραμικρό. Ελάχιστοι στο δημόσιο τομέα έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι πιο πολλοί παίζουν "κρυφτούλι".

Πέμπτη πηγή: Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να τρομάζει. Κυρίως τους ξένους.

Σε δύο σημαντικές επισημάνσεις προβαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Η πρώτη αφορά στο επίπεδο των εξαγωγών της χώρας. Πέφτουν! Παρά τη δραστική μείωση των μισθών. Τα όνειρα πολλών οικονομολόγων και οικονομολογούντων για εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποδείχθηκαν "όνειρα θερινής νυκτός"! Η εξήγηση είναι απλή. Το εργασιακό κόστος αποτελεί ποσοστό του συνολικού κόστους των προϊόντων προς εξαγωγή. Το ενεργειακό κόστος είναι βαρύ. Το διοικητικό κόστος είναι υπερβολικό. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει παραγωγικός μηχανισμός έτοιμος για να αυξηθεί η παραγωγή.

Η δεύτερη επισήμανση αφορά στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ικανές και δεν είναι πρόθυμες να καταλήξουν σε ένα επίπεδο εθνικής συνεννόησης. Ποιος θέλει να συνομιλήσει και να συνεργαστεί με μια τέτοια χώρα που έχει τέτοια πολιτική τάξη;

Ο κίνδυνος της χρεωκοπίας της χώρας δε μας έχει εγκαταλείψει οριστικά. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια μας.

Σχόλια