Απόψεις

Ανήμποροι μπροστά στο αίμα της Γάζας

Μάλλον θα δυσαρεστήσω φίλους. Και άλλους. Με ενοχλεί η μονομέρεια. Με θυμώνουν οι υπερβολές και η βία. Αγανακτώ για την έλλειψη υψηλών οριζόντων. Περίμενα διεθνείς πρωτοβουλίες. Όσες εμφανίστηκαν ήσαν χλομές ή και υποκριτικές.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Χύνεται αίμα στη Γάζα. Αμάχων. Και παιδιών. Οι ισχυρισμοί είναι αντίθετοι. Η Χαμάς υποστηρίζει πως το Ισραήλ βάλλει συστηματικά κατά αμάχων. Και κάνει λόγο για «σφαγές». Αντίθετα το Ισραήλ υποστηρίζει δύο πράγματα. Το πρώτο: λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Και δεύτερον: Η Χαμάς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους πολίτες σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ποια μπορεί να είναι η αλήθεια; Μέχρι προχθές το βράδυ οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονταν σε 788. Μέχρι προχθές το βράδυ οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονταν σε 32. Με μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Ένα παιδί πεθαίνει κάθε μία ώρα. Και κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι Ισραηλινοί είχαν απαιτήσει την εκκένωση ενός σχολείου του ΟΗΕ. Με τον ισχυρισμό ότι είχε μετατραπεί σε καταφύγιο. Επακολούθησε μακελειό. Τα πρώτα θύματα: τα δεκάδες παιδιά.

Κάθε πλευρά επικαλείται τους νεκρούς της. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Τα θύματα, όμως, των Παλαιστινίων αναμφισβήτητα είναι πιο πολλά.

Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε γραμμές.

Δυστυχώς, στα περισσότερα μέρη που ελέγχουν οι Παλαιστίνιοι έχουν επικρατήσει τα ακραία στοιχεία. Συχνά φλερτάρουν και με την τρομοκρατία.

Δυστυχώς, στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ κυριαρχούν τα ακραία στοιχεία. Συχνά φλερτάρουν και με την κρατική τρομοκρατία.

Μεγάλη η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας. Μεγάλη του ΟΗΕ. Και πιο μεγάλη των ΗΠΑ.

Σχόλια