Απόψεις

Όταν ο ωκεανολόγος συνάντησε τον οικονομολόγο

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία της Κρήτης έχει γίνει πολύ ανεκτική σε ορισμένους τομείς του βίου της. Μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε δυο-τρεις. Ανέχεται παραβατικές συμπεριφορές. Πιο εύκολα γίνεται αποδεκτός ο παραβάτης παρά αυτός που σέβεται το νόμο. Ανέχεται την κακοποίηση και τη δυσφήμηση του εθνομουσικολογικού της πλούτου.

Του Αλέξη Τροχαλάκη *

Δεν υπάρχουν πλέον τα κοινωνικά αντανακλαστικά για να θέσουν στο περιθώριο καλλιτέχνες και συμπεριφορές ξένες προς την πολιτιστική της παράδοση. Αλλά εκεί που δείχνει πραγματικά μεγάλη ανοχή είναι στο πόσο εύκολα αποδέχεται διάφορους "αντισυστημικούς" ειδήμονες σε σοβαρά εθνικά θέματα. Οι θεσμικοί εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί, που στελεχώνονται από επιστήμονες, δε λαμβάνονται υπόψη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος οικονομολόγος (;) που λέει ότι διαθέτει ομόλογα (;) κάποιων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι σε θέση να αποπληρώσει το εθνικό μας χρέος. Δεν τον αφήνουν όμως αυτοί οι πολιτικοί να το κάνει. Αυτός ο οικονομολόγος τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στον τόπο μας και έχει πολλούς οπαδούς.

Η ιστορία με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανέδειξε άλλο ένα επιστήμονα. Έναν ωκεανολόγο από την Άπω Ανατολή που προτρέπει τους εφοπλιστές «...να επενδύσουν στην αφαλάτωση και στον εγγυημένο καθαρισμό από τα τοξικά κάθε είδους αυτών που ήδη υπάρχουν στη Μεσόγειο...και... θα έπεφτε το κόστος του νερού που μοιράζεται στα νησιά...». Ο ωκεανολόγος προβλέπει ακόμα ότι «για ενενήντα μέρες ο ελληνικός τουρισμός και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υδρόλυσης όλοι και όλα θα είναι σε καραντίνα». Επίσης, σε τοπική τηλεοπτική εκπομπή είχε πει ότι εκεί που θα γίνει η υδρόλυση των χημικών η θάλασσα έχει πολύ αλάτι και αυτό αποδεικνύει ότι κάτω από το βυθό υπάρχει πολύ πετρέλαιο. Άρα οι ξένες και πάντα κακόβουλες δυνάμεις έχουν άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Όταν λοιπόν στο δημοφιλή χώρο του διαδικτύου οι προτροπές για ανάπτυξη του ωκεανολόγου συνάντησαν τις διαλέξεις του οικονομολόγου, γεννήθηκαν τα εξής ερωτήματα, τα οποία και απευθύνουμε στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής εναντίον της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο:

Γιατί μέχρι σήμερα στο λεγόμενο κίνημα εναντίον των χημικών δε συμμετέχει κανείς χημικός; Γιατί μέχρι σήμερα σε τόσες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανά την Κρήτη και την Ελλάδα δεν έχει μιλήσει ούτε ένας χημικός; Ούτε καν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης;

Γιατί στο διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσε η παγκόσμια εταιρεία τοξικολογίας και χημείας περιβάλλοντος, στη Βασιλεία της Ελβετίας από 11 έως 15 Μαΐου 2014, με κυρίως θέματα που αφορούσαν στη θαλάσσια ρύπανση, δεν υπήρχε αυτό της καταστροφής των χημικών όπλων στη Μεσόγειο; Και γιατί δεν τέθηκε από κάποιον από τους περίπου δύο χιλιάδες συνέδρους χημικούς;

* Ο Αλέξης Τροχαλάκης είναι ελεύθερος επαγγελματίας από το Μοχό.

Σχόλια