Απόψεις

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν

Παρακολουθώ στα πεταχτά τις συζητήσεις στην τηλεόραση. Όχι μόνο για τα ποδοσφαιρικά. Κυρίως με ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις. Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες κυριαρχούν οι συζητήσεις για το ποιος κέρδισε και τι. Περιστρέφονται γύρω από την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιώσει δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ. Ας κάνουμε κι εμείς το δικό μας απολογισμό.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η αξιωματική αντιπολίτευση κέρδισε τις περισσότερες εντυπώσεις. Στρίμωξε την κυβέρνηση. Την έφερε σε θέση απολογούμενου. Την εμπόδισε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι πραγματικά επιδιώκει με αυτό το νομοσχέδιο. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πειστεί ότι πάμε για ξεπούλημα.

Κέρδισε η αξιωματική αντιπολίτευση και σε ένα άλλο επίπεδο. Σα να περιόρισε το χρονικό ορίζοντα επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης. Με πολύ απλά λόγια, έδειξε ότι είναι χλομό το σενάριο για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση τους 180 ψήφους στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φλεβάρη.

Έχασε όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι όλα αυτά κινούνται στο χώρο των εντυπώσεων. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται από την κοινή γνώμη ως τεχνάσματα διεμβολισμού του κυβερνητικού έργου. Δεν προσέξατε; Κανένας δεν κινητοποιήθηκε υπέρ των απόψεων των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Ένας απλός πρωτοδίκης κήρυξε την απεργία τους παράνομη και αυτοί υπάκουσαν.

Και κανένας δε βγήκε στους δρόμους. Όχι μόνο για το θέμα της μικρής ΔΕΗ. Αλλά και για όλα τα άλλα θέματα με τα οποία προσπάθησαν να γεμίσουν την πλατεία Συντάγματος. Που παρέμεινε κυριολεκτικά άδεια.

Έχασε και η κυβέρνηση αρνούμενη τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το ενδεχόμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος.

Δε θα καταλάβει η σημερινή πολιτική τάξη ότι πέρασε η εποχή των τακτικισμών;

Σχόλια