default-image

Ας απελευθερώσουμε τις νέες δυνάμεις

Απόψεις
Ας απελευθερώσουμε τις νέες δυνάμεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έρευνα και τα αποτελέσματά της. Δεν είμαι πρόθυμος να τα υιοθετήσω. Ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι πρέπει, με αφετηρία ή με αφορμή αυτήν την έρευνα, να ξανακοιτάξουμε την πραγματικότητα και το σπίτι μας.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Να μη μείνουμε μόνο στις μεγάλες στατιστικές. Ναι, οπωσδήποτε, φέτος τα πράγματα στον τουρισμό πηγαίνουν πολύ καλά. Υπολογίζεται αύξηση των τουριστών σε ποσοστό γύρω στο 20%. Και όχι μόνο αυτό. Αυξάνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό. Αναλογικά. Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις πολλών από εμάς. Κάποιοι γκρινιάζουμε. Από παράδοση ή συνήθεια. Κάποιοι επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Και όχι μισογεμάτο.

Όμως ολονέν και περισσότερα στρώματα του πληθυσμού βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας. Δεν έχουν. Δεν έχουν τις υπηρεσίες που από το Σύνταγμα προβλέπονται για τον κάθε πολίτη. Δεν έχουν προοπτική. Βάσιμα δεν έχουν ελπίδα.

Έχουμε πει και έχουμε γράψει για το τι φταίει. Έχουμε περιγράψει τους μεγάλους ενόχους. Έχουμε υποδείξει το πολιτικό προσωπικό που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες. Βέβαια, εμείς το επιλέξαμε. Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της "πελατείας". Και τις παραδοσιακές δομές ενός πελατειακού φεουδαρχικού συστήματος.

Φαίνεται πως κάτι αλλάζει. Γιατί πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξουν πολλά. Να μείνουμε στα λίγα; Με τίποτα! Πρέπει να ανατραπεί αυτό το πελατειακό σύστημα, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Πρέπει να συντρίψουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές. Για να απελευθερώσουμε δυνάμεις που θα στηρίζονται κυρίως στις νέες γενιές.

Από εμάς όλα εξαρτώνται. Εμείς το αποφασίζουμε. Εμείς θα δώσουμε τις κατευθύνσεις. Η κρητική κοινωνία διαθέτει πολλές δυνάμεις. Ας τις απελευθερώσουμε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News