Απόψεις

Δημοσκοπήσεις στα αδιέξοδα!

Χθες δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα των εξαμηνιαίων τάσεων που διεξήγαγε η γνωστή εταιρεία δημοσκόπησης MRB. Το σύνολο των ερωτηθέντων ανήλθε σε 2.000. Και η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις 25 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2014.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. κατά 1,7%. Μικρό το προβάδισμα. Και μάλιστα σε χαμηλότερο σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές επίπεδο. 21,5% θα υποστηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ. Και 19,8% θα υποστηρίξουν τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Το πιο σημαντικό μέγεθος; Οι επιλογές του 33% των συμπολιτών μας είναι αρνητικές έως αδιάφορες ως προς όλα τα κόμματα. Μόλις ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές και τις θριαμβολογικές δηλώσεις διαφόρων και διαφόρων.

Δεν είναι σπουδαία και τα ποσοστά των συσπειρώσεων των κομμάτων. 68,4% ανέρχεται το ποσοστό της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, 75% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε ως προς την ικανότητα της διακυβέρνησης διακρίνεται καθαρά νικητής. Προηγείται η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με 28,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 28%. Πρώτο κόμμα ως προς αυτό το κριτήριο κανένα κόμμα. Με 33%. Ως προς το κριτήριο του καταλληλότερου πολιτικού προηγείται ο Σαμαράς με 38,7% και ακολουθεί ο Τσίπρας με 33,9%.

Δε νομίζω ότι πρέπει να νιώθουν ενθουσιασμό οι ηγεσίες όλων των κομμάτων. Και η εξήγηση είναι απλή. Η ανεργία παραμένει το πρώτο πρόβλημα που βασανίζει τους πολίτες αυτής της χώρας. Και ακολουθεί η υγεία και η περίθαλψη. Και σε απόσταση όλα τα άλλα προβλήματα της χώρας.

Ούτε η κυβέρνηση ενθουσιάζει με την πολιτική της. Ούτε προκαλείται κύμα ενθουσιασμού από την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων της αντιπολίτευσης στα ίδια προβλήματα. Με τακτικισμούς δε λύνονται τα προβλήματα.

Σχόλια