Απόψεις

Κορυφαίο το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κορυφαίο πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Σύμφωνα πάντοτε με την αξιολόγηση του ολλανδικού Πανεπιστημίου Leiden. Είχε κριτήρια αυτή η αξιολόγηση. Δεν είναι αυθαίρετη. Χρησιμοποιήθηκαν βιβλιομετρικοί δείκτες.

Προηγείται λοιπόν το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Και μετά έρχεται το Μετσόβιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Και κάπου στο τέλος το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Πρέπει να χαρούμε. Ειδικά εμείς εδώ στην Κρήτη. Έχουμε ένα νέο, σχετικά, Πανεπιστήμιο. Έχει μαζέψει πολλούς αξιόλογους επιστήμονες από τα Ιδρύματα του εξωτερικού. Μερικοί είναι και σπουδαίοι. Κοντά μας είναι και το ΙΤΕ. Που πολλοί το χαρακτηρίζουν Ερευνητικό Ίδρυμα "διαμάντι". Και για την επιστήμη. Και για τη χώρα μας.

Αλλά μέχρις εδώ. Γιατί μερικές φορές οι τίτλοι παραπλανούν. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται από τη μέση και κάτω στην παγκόσμια κατάταξη!

Το Πανεπιστήμιο του Leiden αξιολόγησε 750 ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης κατέλαβε την 333η θέση. Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων την 450ή. Το Μετσόβιο την 454η. Της Θεσσαλονίκης την 506η. Την Αθήνας την 548η. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας την 588η.

Φυσικά τις πρώτες δέκα θέσεις τις καταλαμβάνουν τα γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Και το πρώτο στην Ευρώπη είναι το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Για να προσγειωθούμε, λοιπόν. Θέλουμε πολλή δουλειά, ακόμα. Θέλει να απαλλαγούμε από τις παρέες και την παρεΐστικη νοοτροπία που επικρατεί σε ορισμένες σχολές. Πρέπει να διαμορφώσουμε ακαδημαϊκή παράδοση με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς.

Και, κυρίως, να δέσουμε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με την κοινωνία και την οικονομία του νησιού μας.

Σχόλια