Απόψεις

Κούρεμα και δοσοποίηση

Όπου να 'ναι, θα 'ρθουν. Τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Φέτος θα είναι τσιμπημένα. Το συνολικό κόστος τους βαρύ. Και για τις επιχειρήσεις. Και για τα φυσικά πρόσωπα. Όσο για τους φοροφυγάδες; Παρακαλώ! Μην τους ενοχλείτε. Ίσως φέτος να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πάλι.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η ρευστότητα, όμως, θα παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. Οι τράπεζες παραμένουν διστακτικές. Ένα στα τρία δάνεια έχει καταπέσει στην υπερθέρμανση του κόκκινου. Άλλωστε, στην καυτή ζώνη του κόκκινου ετοιμάζονται κι άλλοι να μπουν. Άλλωστε, ποιος επιχειρηματίας και ποιος επενδυτής είναι πρόθυμος να προστρέξει στα τραπεζικά ταμεία; Η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε διαρκή λήθαργο.

Η γραφειοκρατία παραμένει αλώβητη και ατάραχη. Και οι διάφοροι "πόλεμοι" μεταξύ των πολιτικών δίνουν και παίρνουν. Ποιους να εμπιστευτείς στα σοβαρά, τέτοιες ώρες στην Ελλάδα; Η ζωή για το νοικοκύρη έχει καταντήσει αφόρητη. Και για τον έντιμο επιχειρηματία! Και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι φορτωμένες με δάνεια που έχουν ληφθεί σε καιρούς οικονομικής ευτυχίας και ευωχίας. Και τα βάρη προσδιορίζονται σα να μην υπάρχει κρίση.

Μία λύση μένει με ρεαλιστικές προοπτικές. Ένα κούρεμα των δανείων απευθείας από το νομοθέτη. Και η δοσοποίηση των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για το σύνολο των χρεών. Διαφορετικά: Οι τράπεζες δε θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, με τον καιρό. Και το Δημόσιο θα βεβαιώνει χρέη των πολιτών προς αυτό, που δε θα εισπράττονται.

Αυτές τις λύσεις τις προτείνουν και οι πιο καπιταλιστές-οικονομολόγοι. Η κυβέρνηση ας τις διαπραγματευτεί με την τρόικα. Όσο πιο γρήγορα και έγκαιρα μπορεί. Αλλιώς;

Σχόλια