Απόψεις

Έχουν και στις φυλακές αξίες

Όλα τα εγκλήματα είναι αποκρουστικά. Δεν παραβιάζουν απλώς τους ηθικούς νόμους και τις ηθικές επιταγές. Μερικά από αυτά επιφέρουν ισχυρό και οδυνηρό χτύπημα στις βάσεις της κοινωνικής μας ζωής. Το φοβερότερο έγκλημα είναι ο φόνος. Από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Και ο ακρωτηριασμός του συνανθρώπου μας. Ειδικά εκείνος που δεν επιτρέπει στο θύμα να απολαύσει βασικές χαρές της ζωής.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Και οι ποινές είναι ανάλογες με το είδος του εγκλήματος. Όσο βαρύτερο είναι το έγκλημα, τόσο αυστηρότερη είναι η ποινή. Στο φόνο η ποινή είναι η ανώτατη, ισόβια! Που φυσικά στην πράξη, εδώ στην Ελλάδα, ισοδυναμούν με δεκαέξι χρόνια. Και ακολουθεί η σκάλα των ποινών ανάλογα με τα εγκλήματα. Και συνήθως η αποδοκιμασία της έννομης τάξης είναι αντίστοιχη με τη σκάλα απαξίας που βρίσκεται βαθιά θεμελιωμένη στην κοινωνική συνείδηση.

Όλα αυτά, κατά κανόνα. Υπάρχουν εγκλήματα που η ηθική αποδοκιμασία είναι εντονότερη από την αποδοκιμασία του ποινικού νομοθέτη. Υπάρχει πιο τρανό παράδειγμα από το έγκλημα της παιδεραστίας; Δεν τιμωρείται τόσο αυστηρά όσο η στέρηση της ζωής του άλλου ανθρώπου. Στην κοινωνία ο παιδεραστής είναι αποκρουστικό πρόσωπο. Που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και πολλές μορφές. Σαν να είναι ο παιδεραστής ένα σώμα έξω από την κοινωνία. Και η εξήγηση είναι απλή. Η προστασία της γενετήσιας καθαρότητας των ανήλικων προσώπων ανήκει στις προτεραιότητές μας. Τις άμεσες.

Όσοι ξέρουν από φυλακές μπορούν να διατυπώσουν την ακόλουθη αλήθεια. Ο παιδεραστής, ανάμεσα στους άλλους φυλακισμένους, είναι το πιο απεχθές πρόσωπο. Συχνά οι συγκρατούμενοί του επιδίδονται και σε βιαιότητες σε βάρος του.

Βλέπετε, έχουν και στο κόσμο της φυλακής κάποιες αξίες.

Σχόλια