Απόψεις

Εκλογές στην Παγκρήτια Τράπεζα: Αναγκαία η συμμετοχή όλων των συνεταίρων

Αν και ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών έχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης μακρά ιστορία, αντίθετα στη χώρα μας είναι σχετικά νεοσύστατος και πολύ πιο περιορισμένος.

Του Αντώνη Βασιλάκη*

Οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες, ωστόσο, κατά γενική ομολογία, μπόρεσαν να σταθούν όρθιες μέσα στην οικονομική καταιγίδα των τελευταίων χρόνων και μάλιστα χωρίς να τους παρασχεθούν ισότιμες μεταρρυθμιστικές ευκαιρίες.

Επιπλέον, με τη διαφορετική φιλοσοφία στη λειτουργία τους, μπόρεσαν να στηρίξουν τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες της χώρας, χρηματοδοτώντας τα επενδυτικά σχέδια των συνεταίρων τους.

Η Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα του θεσμού στη χώρα μας, με συνεχώς ανοδική και ανταγωνιστική πορεία, συνεχή προσαρμογή των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών της στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, αλλά και με τη στήριξη των τριών βασικών πυλώνων ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού μας: γεωργία - τουρισμός - πολιτισμός.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η συνεργασία και η αλληλεπίδραση τράπεζας και συνεταίρων σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον όπως το σημερινό.

Γνώση της αγοράς

Καθώς το επιχειρηματικό και όχι μόνο περιβάλλον είναι πλέον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και η χρονική συγκυρία κρίσιμη, τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να συνεχίσουν να οδηγούν με επιτυχία την Παγκρήτια Τράπεζα μέσα από δύσκολα μονοπάτια. Γι' αυτό απαιτείται να έχουν άριστη γνώση της τοπικής αγοράς, του χρηματοπιστωτικού γίγνεσθαι, ετοιμότητα στους χειρισμούς, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, υγιείς σχέσεις με τους συνεταίρους-μέλη, αλλά και ανάπτυξη νέων διαδικασιών αξιολόγησης, με περισσότερα κοινωνικά κριτήρια, στις επιχειρηματικές ιδέες που ζητούν χρηματοδότηση.

Συμμετοχή

Μεθαύριο Σάββατο 5 Ιουλίου (9 π.μ. έως 7 μ.μ.) πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Παγκρήτια Τράπεζα, στα υποκαταστήματα που έχουν οριστεί ως εκλογικά κέντρα σε όλη την Κρήτη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μήλο. Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές είναι, κατά συνέπεια, αυτονόητη για όλα τα μέλη της, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων που διαθέτουν σε αυτήν. Κάθε ψήφος μετράει και συνδιαμορφώνει το αποτέλεσμα ώστε μέσα από μια θεσμοθετημένη δημοκρατική διαδικασία να αναδειχθεί η νέα διοίκηση της επόμενης τετραετίας.

Η συμμετοχή στις εκλογές και η ανάδειξη των προσώπων του νέου Δ.Σ. που οι συνεταίροι θα κρίνουν ως τα καταλληλότερα θα τους δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνουν αρωγοί στο στόχο της Παγκρήτιας Τράπεζας για ενεργή συμμετοχή όλων και της από κοινού συζήτησης πάνω σε ιδέες και προτάσεις, καθορίζοντας ρεαλιστικούς στόχους. Είναι, άλλωστε, ξεκάθαρο ότι μόνο με την ουσιαστική ενεργοποίησή μας θα μπορέσουμε να παράξουμε αποτελέσματα.

Η Παγκρήτια Τράπεζα στάθηκε όρθια την περίοδο της κρίσης, τη στιγμή που άλλες μεγάλες τράπεζες κατέρρευσαν. Αυτό δείχνει ότι στέκεται σε υγιή θεμέλια και διοικείται με στιβαρότητα, προσοχή και αποτελεσματικότητα.

Τώρα που πιστεύω ότι ξεπερνιούνται οι πολύ δύσκολες μέρες, είμαι σίγουρος ότι η επένδυση στην Τράπεζά μας θα είναι ασφαλέστερη και θα έχει καλύτερες αποδόσεις από άλλες τοποθετήσεις. Παράλληλα, με την ενίσχυση της Παγκρήτιας Τράπεζας ενισχύουμε και τις επιχειρήσεις του τόπου μας, βοηθάμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ευκαιριών για τα παιδιά μας.

* Ο κ. Αντώνης Βασιλάκης είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος για τη νέα Διοίκηση στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Σχόλια