default-image

Για τον πρώτο, την πρώτη και τους τελευταίους

Απόψεις
Για τον πρώτο, την πρώτη και τους τελευταίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες οικογένειες γιορτάζουν. Οι γιοι, οι κόρες, τα αδέλφια και οι αδελφές ανταλλάσουν όλα τα τρυφερά επιφωνήματα που συνοδεύουν αυτά τα γεγονότα. Κάποιος ή κάποια από την οικογένεια έχει πετύχει ό,τι περίπου ανέμενε. Μια βαθμολογία που του/της δίνει το δικαίωμα εισόδου σε ένα κρατικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης.  

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Συγχαρητήρια στους νέους και στις νέες. Κερδίσανε μια πρώτη μάχη στη ζωή τους. Είναι γνωστό πως η ευκαιρία των σπουδών σε πανεπιστήμιο αποτελεί αφετηρία για την αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων ή τη διεύρυνσή τους.  

Μόνο η είσοδος στα πανεπιστήμια δεν αρκεί. Σε πολλά νέα παιδιά υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη ότι με τις επιτυχείς εξετάσεις τους τα έχουν δώσει όλα. Δεν είναι έτσι. Το πανεπιστήμιο θέλει δουλειά. Σκληρή και μεθοδική δουλειά. Και, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, πολύ συχνά απαιτούνται και οι μεταπτυχιακές σπουδές. Και ας προσέξουν οι επιτυχόντες. Όμορφη είναι η φοιτητική ζωή. Ας χαρούν τις πρώτες ελευθερίες τους. Μόνο να μην ξεστρατίσουν. Και να μην παγιδευτούν στη διάκριση ανάμεσα στους πολύ μελετηρούς φοιτητές και στους καθόλου μελετηρούς συναδέλφους τους. Αυτή η παγίδα θα τους κυνηγάει σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Θέλω να πω και κάποια λόγια στους νέους και στις νέες που δεν κατάφεραν να "χτυπήσουν" υψηλές βαθμολογίες. Καμιά φορά οι επιδόσεις στις εξετάσεις δεν αποδεικνύουν την ποσότητα και την ποιότητα των γνώσεων. Και, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να ξαναπροσπαθήσουν.

Και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούν οι νέοι, οι νέες και οι γονείς τους. Η ζωή προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Σου αρκεί μία ή και περισσότερες. Αρκεί να τις διεκδικήσεις.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News