default-image

Ανάγκη άμεσου προγραμματισμού μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αγίου Νικολάου

Απόψεις
Ανάγκη άμεσου προγραμματισμού μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αγίου Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύονται και από την εφημερίδα σας προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινώς οι αιμοκαθαρόμενοι της Κρήτης, λόγω της ελλείψεως ή της αμφισβητήσιμης ποιότητας υλικών κρίσιμων για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Του Νίκου Χριστοφακάκη *

Πέραν, όμως, των προβλημάτων αυτών, οι αιμοκαθαρόμενοι του νομού Λασιθίου αντιμετωπίζουμε και ένα επιπλέον οξύ πρόβλημα. Αφορά στη θέση και στην ποιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στον Άγιο Νικόλαο, όπου κάνουμε αιμοκάθαρση σε τακτική βάση εξήντα πέντε (65) Λασιθιώτες, προερχόμενοι απ' όλες τις περιοχές του νομού Λασιθίου.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Αγίου Νικολάου στεγάζεται εκτός του κτηρίου του κυρίως νοσοκομείου, στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων. Η λύση αυτή δόθηκε πριν από είκοσι χρόνια, λόγω ελλείψεως κατάλληλου χώρου στο κτήριο του κυρίως νοσοκομείου, προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στο νομό Λασιθίου. Ήταν λύση ανάγκης, η οποία κατήργησε τότε την ταλαιπωρία των νεφροπαθών του νομού, που ταξίδευαν αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στο Ηράκλειο για να αιμοκαθαριστούν, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

Μεταξύ του κτηρίου του νοσοκομείου και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού παρεμβάλλονται δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία και να χάνεται κρίσιμος χρόνος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, συνήθων σε νεφροπαθείς, όταν γιατροί κατάλληλων ειδικοτήτων πρέπει να μετακινηθούν επειγόντως από το νοσοκομείο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Επιπλέον, ο χρησιμοποιούμενος χώρος είναι απολύτως ανεπαρκής και η εικόνα του, λόγω και της πλημμελούς συντηρήσεως, παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες ή καταστάσεις.

Τελευταίως έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι επίκειται η μεταφορά τμημάτων του νοσοκομείου (Μαιευτική Κλινική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) σε νέα πτέρυγα, η οποία έχει ήδη αποπερατωθεί.

Κενώνονται, λοιπόν, χώροι, οι οποίοι, αφού διαμορφωθούν καταλλήλως, προσφέρονται, για να στεγάσουν τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπως ζητούμε όσοι εξυπηρετούμεθα από αυτήν.

Αρνητικές απόψεις οι οποίες διατυπώνονται σχετικά, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατή η μεταφορά της Μονάδας επειδή ο διαθέσιμος χώρος βρίσκεται σε όροφο, είναι τουλάχιστον αβάσιμες, κυρίως όμως υποκριτικές.

Συγκρούονται με την κοινή λογική και επιπλέον εκθέτουν όσους αποδέχονται τη λειτουργία της Μονάδας σε οικοδομικό τετράγωνο απέναντι από το νοσοκομείο, αλλά, διαφωνούν με τη στέγασή της σε όροφο!

Τέτοιες απόψεις μας θυμώνουν.

Θυμηδία, επίσης, προκαλεί «η επιχειρηματολογία» πως είναι δυσχερής η μεταφορά της Μονάδας λόγω τεχνικών προβλημάτων, όταν αρμόδιοι τεχνικοί έχουν αποφανθεί θετικά.

Οι ασθενείς της Μονάδας έχουμε δηλώσει ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, προκειμένου να πείσουμε κάθε αρμόδιο να συμπράξει στην υλοποίηση του αιτήματός μας.

Μέχρι τώρα ανεχόμασταν μια πραγματικότητα άθλια, που μας προσβάλλει ως ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας ως ασθενών, κατανοώντας τις δυσκολίες από την έλλειψη κατάλληλου χώρου.

Τώρα, πλέον, χώρος υπάρχει. Απομένει η εκδήλωση της αναγκαίας βουλήσεως, την οποία είμαστε αποφασισμένοι να προκαλέσουμε και σε όσους δεν τη διαθέτουν.

Έχουμε ήδη απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά και στους αιρετούς του νομού μας, κάθε βαθμίδας, και ευελπιστούμε ότι θα συμμεριστούν το δίκαιο του αιτήματός μας και θα το στηρίξουν ενεργά, συνηγορώντας προς τη ΔΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση ικανοποίησή του.

Η υπομονή έχει και όρια, τα οποία είναι επικίνδυνο να εξαντλούνται.

* Ο Νίκος Χριστοφακάκης είναι πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News