default-image

Γιατί η ΕΛΙΑ πρέπει να ριζώσει

Απόψεις
Γιατί η ΕΛΙΑ πρέπει να ριζώσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ρευστό και δείχνει ότι θα αργήσει ακόμη να κατασταλάξει.

Του Γιώργου Παπακωνσταντή *

Η ρευστότητα οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, η οποία γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Εκδηλώνεται με τα πολλά μικρά κόμματα και τους κατακερματισμένους πολιτικούς χώρους. Ιδιαίτερα ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς, έχει κατακερματιστεί σε πολλά κομμάτια και προφανώς είναι εκείνος που περισσότερο από όλους διακρίνεται για τη ρευστότητα και την αβεβαιότητά του.

Τα πολλά χρόνια στην εξουσία, οι πολλές - και διαφορετικές - προσωπικές στρατηγικές, κυρίως όμως η συγκυρία της διαχείρισης της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν πολλά «αγκάθια» στη συνύπαρξη των πρώην συντρόφων και φίλων.

Στην πραγματικότητα οι διαφορές δεν είναι πολιτικές. Στην πορεία του χρόνου, στη διαχείριση της πολιτικής φθοράς, έχουν διαμορφωθεί διάφορες προσωπικές στρατηγικές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει αρκετές διαφορές μεταξύ των πρωταγωνιστών της περιόδου. Η ανασυγκρότηση όμως της κεντροαριστεράς αποτελεί εθνική ανάγκη γιατί πάντοτε ο χώρος αυτός ήταν ο συνδετικός ιστός της κοινωνίας, με τη μετριοπάθεια, τη λογική και το ρεαλισμό του.

Σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, αποτελούν πολυτέλεια οι διαφοροποιήσεις των διαφόρων στελεχών στην ουσία «περί όνου σκιάς». Δεν ενδιαφέρουν και δεν απασχολούν τον κόσμο. Έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί για την καθημερινή του επιβίωση.

Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία λοιπόν βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Να συνεχίσει να πορεύεται στην κατεύθυνση των μικροφιλοδοξιών εκείνων που αποτελούσαν τον κορμό της τα τελευταία 30 χρόνια ή να προχωρήσει μπροστά με νέα πρόσωπα και με νέες ιδέες. Στην ουσία να προχωρήσει μέσα στην κοινωνία ως ιδεολογικός χώρος, με απαρέγκλιτες αξίες, αλλά και ως πολιτική πρακτική με ήθος, ρεαλισμό, λογική, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η δημιουργία της Ελιάς, ενός ανοικτού χώρου συμμετοχής όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, αποσκοπεί ακριβώς σ' αυτό. Να δώσει δυνατότητα σε νέους πολιτικούς, οι οποίοι διακρίνονται για το βαθύ ιδεολογικό τους υπόβαθρο και το ήθος τους, να εκφράσουν τη σοσιαλδημοκρατία στη νέα εποχή. Μπορεί η Ελιά να μη συμπεριλαμβάνει προς το παρόν το σύνολο των δυνάμεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, όμως οι ιστορικές παρακαταθήκες του κορμού της, που είναι το ΠΑΣΟΚ, οι άνθρωποι του ψηφοδελτίου της που είναι σε μεγάλο βαθμό νέοι πολιτικοί, η δυνατότητά τους να αναμετρηθούν με το παρελθόν και τα λάθη που έγιναν, κυρίως όμως οι ανάγκες που διαμορφώνονται στη χώρα απαιτούν το ρίζωμα και το μεγάλωμά της. Ακόμη και αν χρειάζεται να ποτιστεί από ένα ποτάμι νερό!

* Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News