default-image

Στην παράνοια της λογικής...

Απόψεις
Στην παράνοια της λογικής...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιά ανάσα, παρακαλώ! Ξεκινούν οι "διακοπές" της εκπαίδευσης!

Είχα καιρό, είναι αλήθεια, να ακούσω μία τόσο καλή είδηση. Είχα καιρό να χαμογελάσω και, γιατί όχι, να γελάσω. Τη χαρά μού προσέφερε αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας.

Της Αγγέλας Δουλγεράκη

Τι θα πει ποιο υπουργείο; Μην το υποτιμάτε, μην το απαξιώνετε, παρακαλώ.

Είναι αυτό που στέκεται δίπλα στο μαθητή. Στον καθηγητή. Στο δάσκαλο. Στο γονιό. Αυτό που μεριμνά για να μάθει γράμματα το παιδί μου.

Αυτό που του εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο σχολείο. Αυτό που το ενισχύει και του δίνει τη δυνατότητα, την ευκαιρία, να μη μείνει ξύλο απελέκητο.

Αυτό! Άιντε πια με αυτή την αμφισβήτηση. Αυτή την άθλια συνήθειά μας...

Και τώρα, για να σου μπω "στη μύτη": Αυτό που δίνει στο παιδί μου παράλληλα με τη μάθηση τη δυνατότητα για περισσότερες χειμερινές διακοπές, εκπαιδευτικές εκδρομές.

Αυτό που του δίνει τη δυνατότητα για μια βόλτα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο.

Αυτό που του λέει: «Άνοιξε επιτέλους τα στραβάδια, τα ματάκια σου, και δες πώς ζουν οι άνθρωποι στο Καϊμαχτσαλάν, στην Αράχοβα, στον Παρνασσό κι αλλού».

Αχ, καλέ, τι ΝΤΡΟΠΗ! Σας λέω όλα τα άλλα, μα ξέχασα το πιο σημαντικό. Ξέχασα να σας πω την είδηση του υπουργείου Παιδείας.

Η είδηση λοιπόν λέει:

«Τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν στις 5 Σεπτεμβρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παρουσιαστούν στις θέσεις τους την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Το σχολικό έτος θα τελειώσει στις 15 Ιουνίου 2015 (για τα δημοτικά σχολεία), στις 31 Μαΐου (για τα γυμνάσια και τα λύκεια) ή στις 21 Μαΐου (για τη Γ' τάξη του λυκείου).

Στα γυμνάσια και στα λύκεια εφέτος η σχολική χρονιά - πλην της εξεταστικής περιόδου - θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου».

«Η επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά μία εβδομάδα στην έναρξη και στο τέλος του γίνεται με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές για μεγαλύτερες χειμερινές διακοπές, κάτι που θα συνδυαστεί με αύξηση των εκπαιδευτικών εκδρομών και μείωση των απλών περιπάτων των σχολείων».

Αγαπητοί κύριοι του υπουργείου Παιδείας, με συγκινείτε μεν, με οργίζετε πολύ περισσότερο, δε.

Με οργίζετε για την κοντόφθαλμη, άκρως επιφανειακή και επικίνδυνη πολιτική σας.

Επικίνδυνη γιατί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας και των παιδιών της, που δυστυχώς πεινάνε, υποφέρουν, ταπεινώνονται και βάλλονται ακόμα κι από σας.

Αν, αγαπητοί και αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου, το ενδιαφέρον σας στρεφόταν στην καθημερινότητα και δεν περιοριζόταν μόνο στο να βλέπετε την υπογραφή σας πάνω σε έγγραφα, προκειμένου να ικανοποιήσετε τη ματαιοδοξία σας, θα βλέπατε τις προεκτάσεις της απόφασής σας και κυρίως τις συνέπειες των επιχειρημάτων σας.

Στη θέση σας θα νοιαζόμουν πρωτίστως να λειτουργούν όλο και περισσότερα σχολεία. Οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που είναι ασφαλείς. Που δεν πέφτουν σοβάδες, δεν περνούν μέσα από αυτές τρωκτικά και κατσαρίδες, δεν είναι λυόμενες, διαθέτουν θέρμανση και σύστημα αερισμού από την άλλη για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Θα νοιαζόμουν με ποιο τρόπο θα τους εξασφάλιζα ένα κολατσιό αξιοπρέπειας, ας είναι το τυρί και το ψωμί ή το σταφιδοκούλουρο και όχι τα σάπια υγιεινά φρούτα του πρόσφατου παρελθόντος που έκαναν κάποιους μόνο λίγο πλουσιότερους. Θα νοιαζόμουν να έχουν βιβλία και δασκάλους για να μην τρέχουν στα φροντιστήρια. Θα νοιαζόμουν οι μαθητές να μην ένιωθαν ταπεινωμένοι και ηττημένοι μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τα κάνει πειραματόζωα και πολτοποιεί τα όνειρά τους.

Στη θέση σας θα τους έδινα κίνητρα για να μείνουν στο σχολείο.

Κύριοι του υπουργείου Παιδείας, που με συγκινείτε με τις αποφάσεις σας, πίσω από τις οποίες κρύβονται οι "αγαθές σκέψεις" σας, οι μαθητές που μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους ταξίδια τα κάνουν με τις οικογένειές τους. Τους υπόλοιπους τους ρωτήσατε;

Ποιο είναι ακριβώς αυτό που κάνετε;

Εμένα η φίλη μου η Κατερίνα έχει δύο γιους στο Γυμνάσιο. Θέλουν και οι δύο να συμμετέχουν στις εκδρομές, αυτές τις εκπαιδευτικές. Έκαστος για τις ανάγκες αυτού του ταξιδιού θα χρειαστεί κοντά στα 200 ευρώ. Στην οικογένεια εργάζεται, ευτυχώς, ο ένας γονιός. Ο μισθός του είναι στα 600 ευρώ καθαρά. Άλλοι οι περισσότεροι δεν έχουν δουλειά.

Φροντίστε λοιπόν να έχουν τη δουλειά τους και οι δύο γονείς. Φροντίστε να αμείβονται με αξιοπρέπεια. Φροντίστε το κόστος διαβίωσή τους να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και μετά, βεβαίως, κάντε και το σωστό.

Γιατί, κύριοι του υπουργείου, η εκπαιδευτική εκδρομή είναι απαραίτητη.

Δείτε όμως σε ποια χώρα είμαστε κι εσείς σε ποιο πραγματικό χρόνο.

Εκτός κι αν το κόστος το επιβαρύνεστε εσείς και το ταξίδι για τα παιδιά στοιχίζει το ελάχιστο.

Συγνώμη που σας χαλάω το όνειρο, μα το έχετε μετατρέψει ήδη σε εφιάλτη των οικογενειών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News