default-image

Η εξέγερση της πλατείας Ταξίμ

Απόψεις
Η εξέγερση της πλατείας Ταξίμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έχουν το νόημά τους. Και το μήνυμά τους. Ξεκίνησαν από μια απλή διαμαρτυρία σε ένα έργο ανάπλασης σε ένα γειτονικό πάρκο, που χαρακτηρίστηκε αναπτυξιακό. Γρήγορα μετατράπηκε σε μια ιδεολογική σύγκρουση, που έχει διχάσει τη γειτονική χώρα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό μουσουλμανικό κράτος. Να καταστρέψουν τις ιδεολογικές και οργανωτικές βάσεις του κοσμικού κράτους που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ή, τουλάχιστον, να αλλοιώσουν βασικά χαρακτηριστικά του.

Οι απλές διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε εξέγερση. Και η εικόνα της εξεγερμένης Τουρκίας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμώ ότι τα δακρυγόνα και οι άλλες πράξεις βίας και καταστολής θα "καθαρίσουν" την πλατεία Ταξίμ. Και τις άλλες πλατείες. Και οι περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης ελευθερίας θα σιγήσουν. Για τρεις λόγους. Γιατί το κράτος της Τουρκίας είναι πολύ ισχυρό. Γιατί τον Ερντογάν τον ακολουθούν πολλοί Τούρκοι. Ειδικά εκείνοι που απολαμβάνουν, περισσότερο από τους άλλους, τα αγαθά μιας οικονομίας που αναπτύσσεται γρήγορα. Γιατί οι εξεγερμένοι δε φαίνεται να έχουν πίσω τους κάποιον ισχυρό υποστηρικτικό φορέα.

Εκτός εάν στην εξέγερση κατά του Ερντογάν συμμετάσχουν και άλλες δυνάμεις και παράγοντες. Ειδικά όσοι έχουν θιγεί και προσβληθεί από την αλαζονεία του. Προσωπική και θεσμική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News