default-image

Δεν αρκεί μόνο αυτό

Απόψεις
Δεν αρκεί μόνο αυτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχειρησιακά είναι έτοιμο πλέον στα Χανιά το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου "Κamov", που από το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται στο αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης". Η διαδικασία της ένταξής του στο επιχειρησιακό σχέδιο ήταν σύντομη, ενώ σε λιγότερο από 50 ώρες το ελικόπτερο ήταν έτοιμο και σε συνεχή ετοιμότητα. Μαλίστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την περιοχή των Χανίων επιλέχθηκε ο πλέον έμπειρος χειριστής αυτού του τύπου των ελικοπτέρων, ο οποίος έχει "γράψει" 10.000 ώρες πτήσεις.

Του Αντώνη Νομικού

Για τη φιλοξενία των πληρωμάτων και την καλύτερη δυνατή οργάνωση της αποστολής του ελικοπτέρου καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του αεροδρομίου Χανίων.

Αυτό που αναμένεται πλέον και το υποσχέθηκε και ο αρμόδιος υπουργός είναι να εγκατασταθεί και στο Ηράκλειο ένα ελικόπτερο ίδιου τύπου ("Κamov"), με χώρο ευθύνης την ανατολική Κρήτη.

Πάντως το αίτημα των τοπικών φορέων ήταν η εγκατάσταση στο νησί ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου, όπως παλιότερα γινόταν με τα ρωσικά "Σκόρπιον" ή τα "Έρικσον" που νοικιάζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς τα "Κamov" είναι μεσαίου τύπου. Για το "Έρικσον" υπάρχει ένα μικρό παράθυρο που άφησε ο ίδιος ο κ. Δενδιας, όταν επισκέφθηκε τα Χανιά, ωστόσο τα δύο "Kamov" μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε μια κατά γενική ομολογία δύσκολη - όπως αναμένεται - αντιπυρική περίοδο.

Ωστόσο, πέρα από τα εναέρια μέσα και το γενικότερο σχεδιασμό της Πυροσβεστικής, παρά τις ελλείψεις που έχει, όλοι συμφωνούν ότι η πυροπροστασία είναι υπόθεση και των πολιτών.

Η ατομική ευθύνη είναι μεγάλη και τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας αυτονόητα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας.

Να μην καίμε κλαδιά. Άλλωστε, απαγορεύεται. Όταν βρισκόμαστε στην εξοχή, να φροντίζουμε ο χώρος να είναι καθαρός φεύγοντας, αλλά και τόσα άλλα απλά, αλλά πολύ σημαντικά. Προσοχή λοιπόν στο περιβάλλον, που είναι ο χώρος στον οποίο όλοι μας είμαστε φιλοξενούμενοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News