default-image

Ιστορίες εξουσίας του ΕΛΓΑ στην πλάτη του αγρότη

Απόψεις
Ιστορίες εξουσίας του ΕΛΓΑ στην πλάτη του αγρότη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασφαλίζει, λέει, τη σοδειά των αγροτών και τα ζώα των κτηνοτρόφων. Και λέγεται ΕΛΓΑ. Δε λειτουργεί αυτόνομα, αφού είναι κρατικός φορέας γεωργικών ασφαλίσεων. Ωστόσο, οι άνθρωποί του ταυτίζονται μαζί του. Και όσοι δεν ταυτίζονται, απλά παραγκωνίζονται... Έχω και το παράδειγμα ανθρώπου, που ενώ μπήκε μπροστά για να καυτηριάσει τις αδικίες σε βάρος των Κρητικών αγροτών κατά την περίοδο της Ν.Δ., πολύ γρήγορα από τη νέα του θέση άρχισε να δικαιολογεί κι εκείνος τα αδικαιολόγητα. Δε χρειάζονται ονόματα. Ο κόσμος ξέρει και δε θυμάται...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Η προχθεσινή μας αποκάλυψη, ότι μεθοδεύουν στην Αθήνα να βάλουν μόνο στα ροδάκινα κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις, δεν ήταν για μας κάτι το απρόσμενο. Και παρά τις προσπάθειες του σημερινού διευθυντή του Οργανισμού από την Κρήτη, πιστεύω ότι, αν δεν το κάνουν, δε θα το κάνουν μόνο και μόνο επειδή τους πήραμε χαμπάρι. Αλλά δε μας χαροποιεί να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα αν άλλαζαν συμπεριφορά απέναντι στην Κρήτη, αλλά να κάνουν και αυτό που πρέπει για να στηρίξουν και τα ροδάκινα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς και δεν ξεσηκώνονται οι αγρότες, πρώτα κατά ορισμένων υποτιθέμενων εκπροσώπων τους, που κάνουν "μούγκα στην στρούγκα", και μόνο όταν ερωτηθούν, το κάνουν λειτουργώντας όμως σαν φερέφωνα του υπουργείου, για να μεταφέρουν απλά τις... "διαψεύσεις του κυρίου υπουργού"...

Από το 2010 και μετά, ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ έγινε καθαρά εισπρακτικός. Εξαναγκάζει τους παραγωγούς να πηγαίνουν στην τράπεζα και να πληρώνουν για την ασφάλιση της παραγωγής τους... πριν βγάλουν ένα κιλό προϊόντος... Να ασφαλίσουν, δηλαδή, τον ελαιόκαρπο που μπορεί και να μην... παράγουν στη συνέχεια. Να πληρώσουν για τα σταφύλια που μπορεί να μην έχουν. Να πληρώσουν για τα κηπευτικά και για άλλες καλλιέργειές τους, όταν κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, ή να υπογράψουν εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ να μπορεί, όταν θα έρθουν οι επιδοτήσεις, να μπει στα βιβλιάριά τους και να τους αφαιρέσει τα ποσά που αντιστοιχούν στα ασφαλιστήριά τους.

Αν οι παραγωγοί δεν πληρώσουν ή δεν υπογράψουν την αίτηση αυτή (που προβλέπει συγκεκριμένο τιμοκατάλογο για κάθε καλλιέργεια, αντί του 3% που ίσχυε για κάθε κιλό προϊόντος μέχρι να αλλάξει ο κανονισμός), τότε ο ΕΛΓΑ βάσει του νόμου που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ το 2010, με υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης τους Κατερίνα Μπατζελή και Κώστα Σκανδαλίδη, έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει τις οφειλές τους (όπως χαρακτηρίζουν το χαράτσωμα αυτό) στις κατά τόπους ΔΟΥ. Και να έρθει το "χρέος" προσαυξημένο κατά τους προβλεπόμενους (τοκογλυφικούς) τόκους του επίσημου κράτους.

Ποτέ όμως σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών στο νησί μας δεν αποζημίωσαν τον κόσμο. Ούτε με τον παλιό, ούτε με το νέο κανονισμό.

Τώρα, γιατί δεν έχουμε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών ούτε μια διαμαρτυρία για όλη αυτή την υπόθεση, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Και μιας και αναφέρθηκα στα μπλάγκο, η έρευνα που κάναμε το 2005 "ευαισθητοποίησε" τον τότε πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ως μεγαλοδικηγόρος ο ίδιος, ήξερε καλά τα "κατατόπια". Προχώρησε, λοιπόν, σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Ο μέχρι τότε διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη έκανε στη συνέχεια μήνυση για παράβαση καθήκοντος στον πρόεδρο του Οργανισμού, κατηγορώντας τον ότι με τις ενέργειές του (ΕΔΕ, εισαγγελική έρευνα κ.λπ.) τον απομάκρυνε από τη διεύθυνση, επειδή τον είχε τοποθετήσει εκεί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, θέμα υπήρχε. Διότι πάνω από 90 αμπελουργοί είδαν μπλάγκο στα πορίσματα των εκτιμήσεών τους. Και πάντα η "διόρθωση" του ποσοστού που είχε βάλει ο ίδιος ο εκτιμητής (αδιόριστος, συμβασιούχος, φουκαράς) γεωπόνος στο χωράφι, με το τελικό ποσοστό που έβαζαν κάποιοι υπάλληλοι (μόνιμοι γεωπόνοι) από το γραφείο, γινόταν προς τα κάτω.

Και ξέρετε; Το δικαστήριο δικαίωσε πρόσφατα το διευθυντή του ΕΛΓΑ σε βάρος του πρώην προέδρου, στη δίκη που έγινε στην Αθήνα. Διότι ο μεγαλοδικηγόρος πολιτικός της Ν.Δ. πήρε τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ.", τα αξιοποίησε για να "ξηλώσει" το διευθυντή και μετά άρχισε να ωραιοποιεί τις καταστάσεις, μαλακώνοντας τη στάση του (έχω υλικό δίωρης εκπομπής με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2005 για όποιον το αμφισβητεί)...

Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές ιστορίες εξουσίας του ΕΛΓΑ στην πλάτη του αγρότη... Αν προκληθώ, θα συνεχίσω...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News