default-image

Το δόγμα του σοκ και... η φάκα της εξουσίας στην Ελλάδα

Απόψεις
Το δόγμα του σοκ και... η φάκα της εξουσίας στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη ευκαιρία να διαβάσεις κάτι που θεωρείς εξαιρετικά τραγικό και δύσκολο να συμβεί και σε ένα-δύο χρόνια να το βλέπεις να συμβαίνει και στη χώρα σου!

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Διάβασα "Το δόγμα του ΣΟΚ" της Ναόμι Κλάιν, πριν από δύο χρόνια. Και να που όλα "είναι εδώ". Εφαρμόζονται γρήγορα, ώστε με πολλά μέτρα μαζί, να σοκαριστεί ο λαός και μην αντιδράει μέχρι σήμερα γιατί φοβάται. «Ο διπλανός μου πεινάει. Αν αντιδράσω θα πεινάσω κι εγώ»... Είναι η λογική που έχει καλλιεργηθεί στον ελληνικό πληθυσμό από το 2010 που μπήκαμε στο σφαγείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι σήμερα.

Η γνωστή Καναδή συγγραφέας, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην αγγλική έκδοση της «Ελευθεροτυπίας», εξήγησε ότι «η συστημική χρήση του σοκ και του φόβου από τις ελίτ της εξουσίας, ώστε να υπονομεύσουν ευάλωτες κοινότητες, είναι πολύ εμφανής στην Ελλάδα του μνημονίου».

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η Ελλάδα είναι κλασικό παράδειγμα των όσων παραθέτει στο βιβλίο της, το οποίο αναφέρεται στο πώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ισχυρά κράτη χρησιμοποιούν τα σοκ όπως οι φυσικές καταστροφές, τα οικονομικά προβλήματα και οι πολιτικές αναταραχές, ως ευκαιρία να αναδιαρθρώσουν την οικονομία ευάλωτων χωρών.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα ίδια κόλπα και τις ίδιες τακτικές να χρησιμοποιούνται τόσο βίαια. Και υπήρχε τεράστια αντίδραση στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να βλέπεις τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών κινημάτων που αντιστέκονταν στη λιτότητα», αναφέρει στη συνέντευξή της η Ναόμι Κλάιν.

«Αυτό που βρίσκω ανήθικο είναι η άνοδος του φασισμού, η οποία σε αυτό το πλαίσιο είναι εντελώς προβλέψιμη», προσθέτει και επισημαίνει ότι «αν επιβάλεις τιμωρητικές και ταπεινωτικές κυρώσεις σε μια χώρα δημιουργείται το κατάλληλο υπέδαφος για το φασισμό. Για μένα είναι απίστευτο το ότι συνεχίζουμε να επιτρέπουμε στην ιστορία να επαναλαμβάνεται κατ' αυτό τον τρόπο».

Το δόγμα του σοκ πηγάζει από τη στρατηγική που επεξεργάστηκε ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν με τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Η συμβουλή του προς τις κυβερνήσεις; Να περιμένουν μια μεγάλη κρίση, προκειμένου να εκποιηθούν τμήματα του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες επιχειρηματίες πριν συνέλθουν οι πολίτες από το σοκ της καταστροφής. Ο Φρίντμαν διαμόρφωσε αυτή τη στρατηγική τα χρόνια που πρόσφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, και η οποία περιλάμβανε ιδιωτικοποιήσεις, περιστολή των κοινωνικών δαπανών και απορρύθμιση.

«Ο Φρίντμαν προέβλεψε ότι η ταχύτητα, το εύρος και η αιφνιδιαστική επιβολή οικονομικών αλλαγών θα προκαλούσαν στον πληθυσμό ψυχολογικές αντιδράσεις οι οποίες διευκόλυναν την προσαρμογή». Αυτή είναι η «οικονομική θεραπεία σοκ» κατά τον Φρίντμαν.

Τα ίδια εφαρμόστηκαν στο Ιράκ, με τον πόλεμο, την εισβολή και στη συνέχεια τη διάλυση του κράτους, την ιδιωτικοποίηση των πάντων κ.λπ. από την αμερικανική διοίκηση, η οποία πολύ ανάγλυφα ονόμασε την όλη επιχείρηση «Σοκ και δέος».

Η μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα, μετά την κατάρρευση των φραγμάτων που προστάτευαν τη Νέα Ορλεάνη, έδωσε την ευκαιρία, με παρότρυνση του Φρίντμαν, να καταργηθεί η δημόσια εκπαίδευση και να αντικατασταθεί από ιδιωτική, μέρος της οποίας επιδοτείται από το κράτος. Αυτός είναι ο καπιταλισμός της καταστροφής, δηλαδή ο καπιταλισμός που ευνοείται από την καταστροφή.

Βασανιστήρια και λεηλασία.

Σε πολλές χώρες του κόσμου - ακόμα και στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αργεντινή και αλλού - εφαρμόστηκαν αυτές οι πρακτικές, που αποτελούν την εφαρμογή του ηλεκτροσόκ, που προκαλούσαν στους αιχμαλώτους τους οι Αμερικανοί για να τους "καθαρίσουν το μυαλό", να τους μεταφέρουν σε νηπιακό στάδιο και να αλλάξουν ριζικά τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα αποτελέσματα; Τους "παρέδιδαν" στην κοινωνία εξαιρετικά ακίνδυνους και ανήμπορους σαν... ζόμπι...

Στην Ελλάδα, λοιπόν, σήμερα βλέπουμε ότι πράγματι έχει εφαρμοστεί η πιο εξελιγμένη μορφή του καπιταλισμού της καταστροφής διαμέσου της θεραπείας σοκ με την πρόκληση τεχνητής κρίσης. Και αφού έγινε εδώ, ακολούθησε η Κύπρος.

Χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις. Μια κλίκα πολιτικών και επιχειρηματιών, προσκολλημένη επί δεκαετίες στην εξουσία, παρέδωσε χωρίς την παραμικρή αντίσταση την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, που η εφαρμογή του Δόγματος του Σοκ είχε την ανάλογη επιτυχία. Ο αμερικανοθρεμένος Γιώργος Παπανδρέου μπήκε μπροστά με το "λεφτά υπάρχουν" για να ρίξει το δόλωμα στον ελληνικό λαό. Και η φάκα της εξουσίας έκλεισε πίσω από την πλάτη μας. Τι... δεν καταλαβαίνεις;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News