Απόψεις

Το μεσογειακό ταμπεραμέντο

Ας μιλήσουμε σήμερα για το μεσογειακό ταμπεραμέντο. Εμείς οι Νότιοι της Ευρώπης έχουμε μέσα μας μια φωτιά, λόγω DNA φαίνεται, που έχει τη μαγική ιδιότητα να σου ζεσταίνει το είναι σου, αλλά μπορεί και να σε κάψει!

Της Ανδριανής Αγγελιδάκη

Δυο παραδείγματα θα σας αναφέρω σήμερα, για να τεκμηριώσω τη σκέψη μου. Στην Ισπανία της κρίσης και των εκατομμυρίων ανέργων, ένας Καταλανός σκέφτηκε να ανοίξει το εστιατόριο της κρίσης ή μάλλον καλύτερα το εστιατόριο της αλληλεγγύης.  

Σε αυτό το εστιατόριο, όποιος δεν έχει χρήματα πληρώνει με εργασία. Μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου, τον καφέ και το γλυκό σου, και αν τα ευρώ έχουν μετοικήσει προ πολλού από το πορτοφόλι σου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείς να βοηθήσεις στο σερβίρισμα, στη λάντζα, στην κουζίνα ή όπου αλλού είσαι χρήσιμος.

Στο εστιατόριο Trobode, οι πελάτες που πληρώνουν σε χρήμα, είναι μόλις το ?, ωστόσο έστω και με αυτά τα έσοδα βγαίνουν οι προμήθειες για το μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου αποφάσισε να δώσει αυτό το χαρακτήρα στο χώρο του, όχι για να λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα των συμπολιτών του. Αυτό με κάποιο τρόπο, είτε με συσσίτια είτε με προσφορές, έχει ρυθμιστεί. Θέλησε να δώσει σε όλους την ευκαιρία να μπορέσουν να βγουν από το σπίτι τους και να διασκεδάσουν για λίγο, για να ξαναβρούν τη δύναμή τους, τη χαμένη αυτοπεποίθησή τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Η ανεργία και η φτώχια σταδιακά σε αποκλείουν κοινωνικά. Και ο κοινωνικός αποκλεισμός φέρνει συναισθηματικές αναπηρίες και ψυχικά αδιέξοδα.

Η ζεστή σκέψη αυτού του Ισπανού δίνει τη δυνατότητα έστω και σε λίγους ανθρώπους να χαμογελάσουν ξανά και να πάρουν δυνάμεις για να ξανασηκωθούν.

Από την άλλη στην Ελλάδα της κρίσης, μια άλλη φωτιά μας καίει. Αυτή της βίας. Και πιο συγκεκριμένα, της ενδοοικογενειακής βίας. Το 2013, 3 στις 10 Ελληνίδες πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τους ίδιους τους συζύγους τους. Το προφίλ του Έλληνα που σηκώνει χέρι στη γυναίκα του έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι γύρω στα 40, βιώνει έντονο εργασιακό στρες, αντιμετωπίζει πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις και έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Η κατάσταση, οικονομική και κοινωνική, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει στην αύξηση κάθε μορφής βίας.

Η σωματική βία έχει την πρωτιά και μαζί με αυτή ακολουθούν η λεκτική βία, η ψυχολογική βία με κύριο όπλο τον οικονομικό εκβιασμό, η σεξουαλική ταπείνωση αλλά και η σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο το σύντροφο. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο ανδρικό φύλλο, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας μελέτης ανθρώπινης σεξουαλικότητας και του ανδρολογικού ινστιτούτου, είναι η ανασφάλεια, ο θυμός, η απογοήτευση, ο φόβος, η αντίδραση, η θλίψη και πολύ λιγότερο η ελπίδα.

Όλη αυτή η ένταση αναζητά τρόπους να εκτονωθεί. Είναι άδικο και άνανδρο όμως να εκτονώνεται στο σώμα και την ψυχή μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες θύματα οφείλουν να αναζητήσουν βοήθεια. Το οφείλουν στον εαυτό τους, στα παιδιά τους αλλά και στο σύζυγό τους, που μέσα από όλη αυτή την έκρηξη, ουσιαστικά ζητά και ο ίδιος βοήθεια.

Στην Κρήτη μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμμή SOS του Ξενώνα Κακοποιημένης γυναίκας και παιδιού, 800 111 6000. Οι ειδικοί στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα σας καθοδηγήσουν προκειμένου να έρθει η ισορροπία στην οικογένεια. Σκοπός δεν είναι να χωριστεί η οικογένεια, να φύγει η μητέρα με τα παιδιά - ενδεχομένως να γίνει και αυτό αν κρίνεται σκόπιμο. Σκοπός είναι να δεχτούν όλα τα μέλη ψυχολογική στήριξη και βοήθεια προκειμένου η οικογένεια να αποτελέσει ένα ήρεμο λιμάνι για όλους και όχι να έχει το ρόλο του κυματοθραύστη.

Οι μεσογειακοί λαοί έχουμε ως πυρήνα της κοινωνίας μας αλλά και ολόκληρης της ύπαρξής μας την οικογένειά μας. Ας μην αφήσουμε να μας το αλλοτριώσουν αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας, είναι άλλωστε αυτό που μας κρατά ακόμη στα πόδια μας.

Σχόλια