default-image

Για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της ζωοκλοπής

Απόψεις
Για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της ζωοκλοπής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι μυστικό το ότι σε ορισμένα μέρη του νησιού μας επικρατεί ανομία. Ιδίως σε ορεινές περιοχές. Δεν είναι όπως παλιά. Τότε που οι ζωοκλοπή αποτελούσε καθημερινότητα σε αρκετούς οικισμούς. Έχει, όμως, επιβιώσει αυτή η μορφή βίας σε ικανό αριθμό περιοχών.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Κάποτε πρέπει να εκλείψει αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο. Έστω και αν λίγοι συμμετέχουν σε αυτό. Πρέπει να ξεριζωθεί αυτή η παράδοση.

Το ερώτημα είναι πώς; Το ερώτημα παραμένει με ποιες μεθόδους;

Κάποιοι θα απαντήσουν με την ένταση των αστυνομικών μέτρων καταστολής. Ίσως και με πιο αυστηρές ποινές. Ίσως και με την επιβολή αρχαίων ποινών όπως η εξορία.

Η προσωπική μου άποψη διαφέρει. Δεν αντιλέγω στην ποιοτική ένταση των παραδοσιακών μεθόδων καταπολέμησης της παρανομίας και της ανομίας. Σε κάθε, όμως, περίπτωση δεν αρκούν. Η ζωοκλοπή έχει οικονομικά κίνητρα. Εκφράζει κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις. Περίεργες, φυσικά, πλην όμως με ρίζες.

Πρέπει να αλλάξει (καλύτερα, να ανατραπεί) η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας σε αρκετές ορεινές περιοχές. Πρέπει η Πολιτεία να αποδείξει και στον τελευταίο πολίτη ότι αυτή η συμπεριφορά και αυτή η δραστηριότητα δε θα τον ωφελήσουν τελικά.

Όσο οργανώνεται περισσότερο και σε βάθος η κοινωνία και η οικονομία, τότε αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα θα εκλείψουν.

Η μεγάλη ανατροπή όμως θα επέλθει όταν θα εκριζωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια ζωή της χώρας και στην κοινωνία μας. Τότε, αμάν και πότε, κανένας πολίτης δε θα μπορεί να βρει τη δικαιολογία για τις δικές του παρανομίες, δείχνοντας τις παρανομίες και τις ανηθικότητες των πολλών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News