Απόψεις

Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σήμερα είναι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Δε θέλω να μπω σε θεολογικές συζητήσεις. Ούτε να αναζητήσω αγιοσύνες. Ξέρουμε όλοι τον ιστορικό ρόλο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Και αυτό θύμισε χθες το βράδυ ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Χίλια εφτακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την έκδοση του αυτοκρατορικού διατάγματος Μεδιολάνων. Όπου το σημερινό Μιλάνο. Με αυτό κηρύχτηκαν ανοικτές σε όλη την αυτοκρατορία όλες οι θρησκείες. Και φυσικά και η νέα θρησκεία του Χριστιανισμού. Σε αυτό στηρίζεται, να το θέσω διαφορετικά, σε αυτό βρίσκονται οι ρίζες της χριστιανικής Ευρώπης.

Είπε και άλλα πολλά ο Νεκτάριος. Κρατάω ένα. Το πιο σοβαρό. Η χριστιανική θρησκεία δε χρειάζεται "προστάτες". Και ειδικά αποκρούει τους "προστάτες" που πρεσβεύουν ή εκπροσωπούν φασιστικές ιδέες.

Το έχω ξαναγράψει. Οι φασιστικές ομάδες και οι αντίστοιχοι πολιτικοί φορείς δεν αντιμετωπίζονται με τον ξύλινο λόγο των κομμάτων. Τα κόμματα δεν πείθουν πια. Ακόμα και αυτούς που τα ακολουθούν. Πρέπει να μπει μπροστά η κοινωνία.

Μόνο αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει τους ακραίους. Και όταν λέμε κοινωνία δεν αναφερόμαστε σε κάτι αόριστο. Κοινωνία είναι και η εκκλησία. Με τεράστια αποθέματα ιδεολογικής δύναμης. Κοινωνία είναι και ο εκπαιδευτικός κόσμος. Με ανεξάντλητες πηγές επιχειρημάτων αναλύσεων και ιδεών.

Πήγα, μαζί με άλλους, να προσκυνήσω στη γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Με την αναγκαία ευλάβεια. Με τον αυτόφωρο σεβασμό. Και γύρισα γεμάτος ιδέες. Και πολλά αποθέματα αισιοδοξίας και ελπίδας.  

Σχόλια