default-image

Από τα ασφαλέστερα τα φρούτα και τα λαχανικά της Ευρώπης

Απόψεις
Από τα ασφαλέστερα τα φρούτα και τα λαχανικά της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα στην Ευρώπη σχετικά με την «έρευνα» του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, εκτιμούμε ότι τα ευρήματα δεν αιτιολογούν τους πηχιαίους τίτλους, και γίνεται εκμετάλλευση της άγνοιας του κοινού. Έννοιες όπως τα MRLs, τα «απαγορευμένα φυτοφάρμακα» και οι τοξικολογικές ιδιότητες των χημικών επισείονται ως κρυμμένοι κίνδυνοι. Αν όμως διαβάσει κανείς πολύ προσεκτικά ένα προς ένα όσα ανακοινώθηκαν, αυτά συνηγορούν (εκτός ενός δείγματος πατάτας) στο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι αποτελεσματικοί. Η παρουσίασή τους όμως έγινε με παραλείψεις και αποσιωπήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ακριβώς η αντίθετη εντύπωση, με ζημιά των γεωργών μας.

Του Γιώργου Πολυχρονάκη*

«Με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει στην εν λόγω "έρευνα" του ελληνικού γραφείου της, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Ως εκ τούτου τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών μας προϊόντων», σημειώνει σε ανακοίνωση-απάντησή του το ΥΠΑΑΤ (16.5.2013).

Επιπρόσθετα η κ. Κυριακή Μαχαίρα, διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (συνέντευξη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 2/12/2012) διαβεβαιώνει ότι τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. «Από τους ελέγχους προκύπτει ότι τα γεωργικά προϊόντα της χώρας μας δεν έχουν πρόβλημα υπολειμμάτων. Έχουν μπει πολύ αυστηροί κανόνες όσον αφορά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Μπορώ να πω ότι τα γεωργικά φάρμακα είναι από τις πληρέστερα ελεγμένες χημικές ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος».

Η ζημιά όμως που μπορεί να προκληθεί επίσης στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά προϊόντα είναι ανυπολόγιστες, σε μια περίοδο μάλιστα που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών παρουσιάζουν αύξηση 22% κατ' όγκο και 26,2% κατ' αξία το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τέτοια δημοσιεύματα σε συνδυασμό με τα γεγονότα για τις φράουλες, τα οποία πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν με τους κατάλληλους ελέγχους να είχαν αποτρέψει, εκ του μη όντος δημιουργούν κινδύνους στην ομαλή εξέλιξη των εξαγωγών μας.

* Ο Γεώργιος Πολυχρονάκης είναι ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT-HELLAS.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News