default-image

Θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί;

Απόψεις
Θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και μήνες όλοι αναφερόμαστε στα καλά μηνύματα για τον κρητικό τουρισμό, αλλά και για τη ραγδαία αύξηση των κρατήσεων στην Κρήτη, σε μια χρονιά που μπορεί σε καιρούς οικονομικής κρίσης να κάνει την Ελλάδα τον απόλυτο τουριστικό κυρίαρχο στη Μεσόγειο για αυτό το καλοκαίρι.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Αυτό βέβαια που προβληματίζει εμένα είναι το πόσο εύκολα η Πολιτεία αναφέρεται στην αυξανόμενη τουριστική ροή χωρίς να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό στη βελτίωση των υποδομών. Βέβαια, μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά έχει και η Αυτοδιοίκηση, που θα έπρεπε να ήταν περισσότερο πιεστική για τον τουρισμό, καθώς είναι και η μοναδική πτυχή της ελληνικής καθημερινότητας που θα μπορούσε να βοηθήσει στη γενικότερη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τις τελευταίες μέρες τα δημοσιογραφικά τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά από κάθε λογής απασχολούμενους με τον τουρισμό, οι οποίοι μεταφέρουν καθημερινά πράγματα που μπορεί να μας κάνουν ως χώρα αποδέκτες πολλών παραπόνων. Όπως λέει και το τουριστικό μάρκετινγκ, κάθε ευχαριστημένος επισκέπτης στην Ελλάδα μπορεί να φέρει στη χώρα μας 17 ακόμα τουρίστες. Ναι, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία, όμως η Πολιτεία μάλλον δεν το παίρνει και πολύ σοβαρά.

Δυστυχώς, στην Κρήτη, ακόμα και τώρα που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, οι περισσότερες παραλίες εκτός ξενοδοχείων δεν έχουν ναυαγοσώστες αλλά και όλες εκείνες τις παροχές της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας. Μάλιστα, σε κάποια σημεία στα βόρεια του νομού Ηρακλείου ολόκληρες ποσότητες από φύκια έχουν φράξει εντελώς τη δίοδο προς τη θάλασσα δεκάδων λουόμενων. Όσο εύκολο λοιπόν, κύριοι της Αθήνας, είναι να έχουμε κρατήσεις, άλλο τόσο εύκολο είναι αυτές να μετατραπούν σε ακυρώσεις.

Είναι αδιανόητο σε τουριστικά σημεία της Κρήτης να βλέπουμε τουρίστες να κρατούν φακούς για να διασχίσουν κεντρικούς δρόμους, είναι αδιανόητο να έχουμε σήμανση που μπερδεύει ακόμα και τους ντόπιους και επίσης αδιανόητο είναι να επαναπαυόμαστε με το γεγονός ότι φέτος στην Ελλάδα επιστρέφουν πολλοί επαναλαμβανόμενοι τουρίστες που τα τελευταία χρόνια μάς είχαν γυρίσει την πλάτη.

Δε θα μπω στη διαδικασία να κάνω αναφορά σε συγκεκριμένη περιοχή, καθώς για ελάχιστους της Αυτοδιοίκησης υπάρχει και το φαινόμενο να χαρακτηρίζουν την κριτική ως επίθεση.

Όμως, αν κάνετε μια βόλτα σχεδόν στο σύνολο των τουριστικών περιοχών, θα διαπιστώσετε από πρώτο χέρι αυτά τα κακώς κείμενα. Πότε επιτέλους σε αυτήν τη χώρα θα σεβαστούμε, στο μερίδιο που της αναλογεί, την τουριστική μας βιομηχανία; Δεν μπορεί οι παραλίες μας, που αποτελούν και το δυνατό μας χαρτί, ακόμα και σήμερα να μην είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν λουόμενους.

Σε ανταγωνίστριες χώρες, από τη στιγμή που θα πατήσει σε θέρετρο το πόδι του ο πρώτος επισκέπτης, όλα είναι έτοιμα. Μην πάτε μακριά, δείτε την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, αλλά και τη Μάλτα. Και επειδή πάντοτε ο τουρισμός κινείται σε μια λεπτή γραμμή, αφήστε, κύριοι εγχώριοι και μη, τη θριαμβολογία και τις φράσεις «θα βουλιάξει η Κρήτη από κόσμο» και κάντε κάτι για να μη βουλιάξουν οι προσδοκίες μας στα τάρταρα.

Και το πιο τραγικό, μετά θα δούμε αυτό το γνώριμο θεατράκι που θα εκτυλιχθεί για το ποιος φταίει για αυτή την εξέλιξη. Ναι, είναι η τουριστική μας χρονιά, μόνο που η δύναμη της λεπτομέρειας στα απλά και καθημερινά είναι ο κυριότερος εχθρός μας. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει άμεσα ή θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News