Απόψεις

"Σωτηρία" χωρίς λύτρωση

Την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη "σωτήρα" όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωζώνης. Αυτήν τη φορά δεν προερχόταν μέσα από τη χώρα, από τις Βρυξέλλες ή από την έδρα του ΔΝΤ. Είχε αναφορά στην Εγγύς Ανατολή και μάλιστα με αδερφικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννη Κασουλίδη στη "Washington Post" κατέδειξε ότι οι "σωτήρες" περισσεύουν και στις φλέβες τους κυλά αίμα ελληνικό.

Του Χρήστου Κώνστα

Ο Κύπριος αξιωματούχους μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας του από το ευρώ συζητήθηκε για τουλάχιστον δύο 24ωρα μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου και των στενών συνεργατών του προέδρου Αναστασιάδη. Ωστόσο απορρίφθηκε γιατί, «εάν η Κύπρος εγκατέλειπε την ευρωζώνη, τότε για αρκετές κυβερνήσεις - στην Ελλάδα και την Πορτογαλία - θα ήταν πολύ δύσκολο να πείσουν την κοινή γνώμη για το γιατί πρέπει εκείνες να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ και να εφαρμόσουν σκληρά οικονομικά μέτρα που τους επιβάλλονται».

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Κασουλίδης μάς είπε ότι η χώρα του διασφάλισε αφενός τη συνοχή της ευρωζώνης και αφετέρου η Κύπρος δεν ήταν διατεθειμένη να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στις χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Η κυνική παραδοχή του Κύπριου υπουργού πλέον δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έχουν ακούσει και δει οι Έλληνες τα τελευταία τρία χρόνια.

Όμως φέρνει με εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο την κυρίαρχη σκέψη για το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται πλέον σε όλο και περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, είτε αυτές βρίσκονται εντός είτε εκτός μηχανισμού στήριξης. Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, εκτός από τη γενική της πρόβλεψη για βαθύτερη ύφεση το 2013 στην ευρωζώνη, δείχνει τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ανάμεσα στις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης μόνο η Γερμανία γλιτώνει την ύφεση. Η ανάπτυξή της εμφανίζεται να επιβραδύνεται φέτος στο 0,4% του ΑΕΠ και να ενισχύεται στο 1,8% το 2014. Η ανεργία εμφανίζεται στο 5,4% για φέτος και 5,3% για τον επόμενο χρόνο. Η άλλη πλευρά του νομίσματος έχει χώρες όπως την Κύπρο, που μόλις πριν λίγες ημέρες μπήκε στο κλαμπ των "junk" χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Στην ίδια έκθεση για την εαρινή περίοδο επιβεβαιώνεται ότι το μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν την Κύπρο φέτος και του χρόνου σε βαθιά ύφεση, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας, του ελλείμματος και του χρέους. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, η κυπριακή οικονομία θα βρεθεί φέτος σε ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 8,7%, ενώ για το 2014 προβλέπει επιβράδυνση της ύφεσης, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 3,9%. Σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το έλλειμμα κυμάνθηκε το 2012 στο 6,3% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 6,5% φέτος και στο 8,4% του ΑΕΠ το 2014. Όσο δε για το δημόσιο χρέος, τα στοιχεία δείχνουν τι θα επακολουθήσει. Από το 85,8% του ΑΕΠ το 2012, θα αυξηθεί στο 109,5% το 2013 και στο 124,0% του ΑΕΠ το 2014.Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και για την Ελλάδα - η αύξηση του χρέους αποτελεί προϊόν των δανείων από τους εταίρους και το ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά δε συμπεριλαμβάνουν τις πιθανές αναθεωρήσεις, όπως αυτές που "δικαιολόγησαν" ακόμη σκληρότερα μέτρα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Για όσους "αποφεύγουν" να θυμηθούν, υπάρχει και πάλι η Κομισιόν. Τα συμπεράσματα της 11σέλιδης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση. Στις λέξεις αναγνωρίζεται για την Ελλάδα η πρόοδος, ενώ στην πράξη προαναγγέλλονται και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Τότε δηλαδή που θα έχει ολοκληρωθεί η δανειοδότηση της χώρας. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι δανειστές μας είναι κάτι παραπάνω από ειλικρινείς. «Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», παραδέχονται. Κάπως έτσι "σωνόμαστε" εμείς. Κάπως έτσι και τα "αδέρφια μας" σκέφτονται να "σώσουν" τους εαυτούς τους, αφού πρώτα "έσωσαν" την ευρωζώνη. Τελικά, από τη "σωτηρία" λυτρωμό δε βρίσκεις.

Σχόλια