default-image

Χρειάζεται μέτρο

Απόψεις
Χρειάζεται μέτρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το ότι η φοροδιαφυγή στον τόπο μας έχει λάβει τερατώδη έκταση δε φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος που θα ισχυριστεί το αντίθετο. Οι περισσότεροί μας φοροδιαφεύγουν. Μερικές κοινωνικές ομάδες φοροδιαφεύγουν πολύ περισσότερο από τις άλλες. Τελικά μόνο οι αποκλειστικά μισθοσυντήρητοι δε φοροδιαφεύγουν. Έχουν πραγματοποιηθεί και μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ποιες κοινωνικές τάξεις έχουν μόνιμη ροπή στην παράβαση ενός βασικού καθήκοντος προς την πατρίδα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σε αυτή τη φοροδιαφυγή, στα ποιοτικά της και άλλα χαρακτηριστικά συμβάλλει αποφασιστικά η δαιδαλώδης φορολογική νομοθεσία και τα παραθυράκια της. Πολλά μάλιστα από αυτά τα παραθυράκια τα κτίζουν μέσα από εγκυκλίους οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών. Πολλές από αυτές τις εγκυκλίους ρυθμίζουν πράγματα που είναι αντίθετα με τη γραμματική ερμηνεία του νόμου.

Και φυσικά σ' αυτή τη φοροδιαφυγή συμβάλλει και η ευρύτερη διαφθορά που επικρατεί στο δημόσιο τομέα.

Τη δημοσιότητα χθες κατέκλυσαν προαναγγελίες για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Η εφορία θα ψάχνει και το πορτοφόλι μας! Ατομικός φάκελος για δαπάνες, δάνεια, καταθέσεις, ακίνητα, Ι.Χ. Αμερικάνικο σύστημα ελέγχου «πόθεν έσχες».

Υπάρχουν μέτρα που είναι επιθυμητά, δραστικά και αποτελεσματικά. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι το «πόθεν έσχες» είναι ένας μηχανισμός απόκρυψης και παραπλάνησης σε σχέση με την πραγματικότητα. Ουσιαστικά δε λειτουργεί. Πολύ λίγοι λένε την αλήθεια για το πώς αυξήθηκε η περιουσία τους και πώς πραγματικά χρηματοδότησαν τις πραγματικές τους δαπάνες. Άρα πρέπει να χαιρετίσουμε θετικά τη μελέτη ενός θεσμού «πόθεν έσχες» που θα ανταποκρίνεται στο λόγο ύπαρξής του.

Αλλά μέχρι εκεί. Η εφορία δε θα ψάχνει και δεν πρέπει να ψάχνει και το πορτοφόλι μας. Και ό,τι αυτό συμβολικά σημαίνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News