Απόψεις

Το φιλότιμο του Έλληνα

Οι γιορτές του Πάσχα πέρασαν, αφήνοντας στους περισσότερους ανάμικτα συναισθήματα, μιας και όλα τα δεδομένα αποδείκνυαν ότι οικονομική ύφεση έχει θέσει τους δικούς της όρους ακόμα και στις παραδοσιακές ελληνικές γιορτές.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Πάντως, τα γερμανικά μέσα, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκαν εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο γιόρτασαν οι Έλληνες, με τη διαφορά όμως - και αυτό είναι θετικό - ότι φέτος περιορίστηκαν αρκετά τα επικριτικά σχόλια.  

Ωστόσο, βιώνοντας οικογενειακά αυτές τις μέρες, διαπίστωσα ότι τελικά ακόμα και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης το φιλότιμο δεν έχει χαθεί. Πολλές οικογένειες φέτος ενέταξαν στο πασχαλινό τους τραπέζι ανθρώπους που απλά εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών δεν είχαν αυτήν την πολυτέλεια, του να περάσουν δηλαδή καλά και να γευτούν τους ελληνικότατους μεζέδες.

Αυτή την περίοδο οι περισσότεροι Έλληνες έγιναν ανάδοχοι, καθώς φρόντισαν είτε να καλέσουν στο σπίτι τους ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα, είτε να καλύψουν τα έξοδά τους για ένα απλό πασχαλινό γεύμα.

Μου αρέσει να είμαι ρεαλιστής, όμως θα το γράψω ακόμα και αν κάποιοι το εκλάβουν ως υπερβολή. Ως Έλληνες έχουμε μια ουσιαστική διαφορά από τους υπόλοιπους λαούς, καθώς διαχρονικά μας ενδιέφερε το πρόβλημα του διπλανού μας και επειδή φέτος αυτό λίγο ή πολύ το βιώνουμε οι περισσότεροι, μάλλον το ελληνικό φιλότιμο γιγαντώθηκε.

Δεν ξέρω αν η λέξη φιλότιμο μπορεί να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, ωστόσο αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι ως λαός δεν έχουμε κοινωνική απάθεια και αυτό σίγουρα είναι κατάκτηση που πάει από πάππου προς πάππου. Ο βομβαρδισμός των δηλώσεων και αυτό το Πάσχα ήταν αναπόφευκτος, μιας και όλοι οι πολιτικοί μας ακόμα και από τις εκκλησίες αναφέρθηκαν στην ελληνική κρίση, αλλά και στα μέτωπα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που με ιδιαίτερο τρόπο αναφέρθηκαν στις γεμάτες καφετέριες και ταβέρνες αυτή την εορταστική περίοδο. Ποιος όμως μπορεί να στερήσει από έναν άνθρωπο απλά και καθημερινά πράγματα; Μάλλον κανείς. Ποιος λαός θα είχε το σθένος ακόμα και κάτω από αυτές τις δυσκολίες να ζητήσει διέξοδο και να καλύψει την ανάγκη του για ζωή.

Μάλλον κανείς είναι η απάντηση και σε αυτή την ερώτηση. Ναι, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, ακόμα και αν κάποιες φορές λειτουργούμε με μιζέρια. Δε γνωρίζω αν τα δυσκολότερα πέρασαν, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι το φιλότιμο έκανε και πάλι το θαύμα του και ως Έλληνες βρήκαμε τον τρόπο, έστω και για λίγο, να ξεχαστούμε. Αν αυτό δεν είναι κατάκτηση, τότε τι είναι;

Ναι, το πιστεύω τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον καθένα ξεχωριστά, όμως την ελπίδα δεν μπορεί κανείς να τη στερήσει από έναν ολόκληρο λαό. Το παρελθόν μας έχει αποδείξει πολλάκις ότι είμαστε αγωνιστές και όπως τότε και τώρα θα τα καταφέρουμε, φτάνει επιτέλους κυβερνώντες και Ευρωπαίοι να καταφέρουν να χαρτογραφήσουν πιο ουσιαστικά την ψυχοσύνθεση ενός πραγματικά υπερήφανου λαού.

Άραγε θα καταφέρουν να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα;  

Σχόλια