default-image

Ένα παράπονο! Μία διαπίστωση!

Απόψεις
Ένα παράπονο! Μία διαπίστωση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την αρχή ήμουν υπέρ της μη κρατικής ραδιοφωνίας. Έχω, μάλιστα, γράψει τον κορμό του πρώτου θεσμικού πλαισίου. Η άνοιξη της τοπικής ραδιοφωνίας με βρήκε κοντά στις ρίζες της.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Αυτό δε μου απαγορεύει ένα παράπονο. Ίσα-ίσα μου επιβάλλει τη δημοσιοποίησή του. Τη Μεγάλη Παρασκευή αρκετές φορές είχα την ευκαιρία να ακούσω ραδιόφωνο. Όχι μόνο εκείνο που ακούγεται στο Ηράκλειο και τα περίχωρα. Αυτά που ακούγονται σε όλη την Κρήτη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο ήχος του ραδιοφώνου δε με παρέπεμπε στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Στα παλιά χρόνια το κρατικό ραδιόφωνο έπαιζε πένθιμη μουσική.

Δεν προτείνω την αντιγραφή του. Αλλά, τουλάχιστον, ας σεβαστούμε αυτήν την αγωνιώδη ημέρα στο θρησκευτικό πάθος. Αυτά που μας υποχρέωναν ν' ακούμε ήσαν πολύ ξένα προς τα κυρίαρχα θρησκευτικά συναισθήματα. Κανείς μας δεν υποχρεώνεται να συμμερίζεται την αισθητική, τουλάχιστον, των συμπολιτών του, έστω κι αν αυτοί συνιστούν την πλειοψηφία. Δεν μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι αυτοί που δε συμμερίζονται τις δικές μας ιδέες και τη δική μας αισθητική έχουν το δικαίωμα να μας τις επιβάλλουν.

Και η διαπίστωση. Πρόσεξα τη συχνή παρουσία Ρώσων επισκεπτών στις εκκλησιές μας. Σχεδόν το ένα τρίτο των πιστών που ήθελαν να εκκλησιαστούν. Αναγνώριζες την κορμοστασιά τους. Δεν μπορούσες να μη δεις τη μαντίλα των γυναικών τους. Κι έβλεπες καθαρά στην έκφραση των προσώπων τους μια βαθιά θρησκευτικότητα.

Αυτή η διαπίστωση με υποχρεώνει σε μία μεγαλόφωνη παραπέρα σκέψη. Η Ορθοδοξία δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες. Κι έχει μια μεγάλη αγκαλιά για ένα σωρό άλλους λαούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News