Απόψεις

"Αλληλεγγύη για όλους": www.solidarity4all.gr

Μη σας ξενίζει το αγγλικό του τίτλου. Η παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση είναι καθ' όλα ελληνική. Μεταφράζοντας τη, διαβάζουμε "Αλληλεγγύη για όλους". Πίσω από την ψηφιακή βιτρίνα του www.solidarity4all.gr, έχει αναπτυχθεί μια πολύ δυναμική συλλογικότητα που στόχο έχει να ανακουφίσει χιλιάδες πολίτες, Έλληνες και μετανάστες, οικογένειες, ανέργους, παιδιά και γέροντες, οι οποίοι είδαν τις ζωές τους να εξαθλιώνονται τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση ανέτρεψε τις ζωές όλων μας και αυτή η κοινωνική ανάγκη για αλληλοστήριξη, που προέκυψε σχεδόν αυθόρμητα, μετουσιώθηκε σε δράσεις, πράξεις και δομές αλληλεγγύης. Σε όλη τη χώρα, αναπτύχθηκαν δίκτυα στήριξης, από τις γειτονιές και τα χωριά, μέχρι και τις μεγαλουπόλεις.

Η "Αλληλεγγύη για όλους" λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής όλων αυτών των δικτύων και των δράσεων. Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν διανομή τροφίμων και απευθείας σχέσεις παραγωγών-καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες, ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια, υποστηρικτικά μαθήματα, τράπεζες χρόνου και κοινωνικά νομίσματα, στέκια και χώροι εναλλακτικής ψυχαγωγίας, δομές νομικής υποστήριξης και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας. Η Ελλάδα απαντά στην κρίση με αλληλεγγύη.

Στο site θα μπορέσετε να βρείτε όλες αυτές τις εθελοντικές δράσεις, τα σημεία που πραγματοποιούνται, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας. Στόχος είναι όλοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, πού γίνεται τι, ποιους αφορά και πώς μπορεί ο καθένας να βοηθηθεί ή να βοηθήσει.

Το site δημιουργήθηκε από ανθρώπους που έμειναν άνεργοι και αποφάσισαν να μην κοιτούν αποσβολωμένοι τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά να δράσουν για να διευκολύνουν τις ζωές όσων περνούν δύσκολα. Η "Αλληλεγγύη για όλους" παρέχει νομική βοήθεια και στήριξη σε όσους αναζητούν έναν τρόπο να διευθετήσουν υπέρογκα χρέη σε τράπεζες. Η νομική γραμμή 210/38.01.943 λειτουργεί καθημερινά και σας φέρνει σε επαφή με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους, οι οποίοι συμβουλεύουν και στηρίζουν εντελώς δωρεάν.

Το τελευταίο διάστημα η "Αλληλεγγύη για όλους" οργανώνει την καμπάνια "Ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο", προσπαθώντας να στηρίξει ουσιαστικά οικογένειες ανέργων.

«Στις μέρες μας, το λάδι για χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, έχει γίνει είδος πολυτελείας. Εσείς που με αγάπη φροντίζετε τις ελιές, μαζεύετε τους καρπούς της, παράγετε το λάδι και ξέρετε καλύτερα απ' όλους πόσο πολύτιμο είναι, μπορείτε να συμβάλετε άμεσα και να γίνετε κρίκος στην αλυσίδα αλληλεγγύης που οργανώνεται σε όλη τη χώρα. Οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν, με δικά μας μέσα, αφού πιστοποιηθούν, θα διατεθούν σε ήδη καταγεγραμμένα νοικοκυριά που το έχουν απόλυτη ανάγκη, είτε στις περιφέρειες όπου συλλέχθηκε είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».

Το εγχείρημα αυτό μπορεί σίγουρα να βρει υποστήριξη από εμάς στην Κρήτη. Όσοι ενδιαφέρεστε να προσφέρετε μπορείτε να καλέσετε στον αριθμό 210/38.01.921. Οι άνθρωποι της "Αλληλεγγύης" θα σας κατευθύνουν για τις μετέπειτα ενέργειες.

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως η εθνική μας ταλαιπωρία θα έχει ημερομηνία λήξης άμεσα. Μια μέρα όλα θα επανέλθουν όπως τα ξέραμε και οι ζωές μας τότε θα συνεχίσουν από εκεί που τις αφήσαμε προ κρίσης.

Μα η πραγματικότητα άλλα υπαγορεύει για το μέλλον μας. Δε ζούμε ένα όνειρο, αλλά έναν εφιάλτη. Αυτό που ζούμε είναι αληθινό και αν εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, τίποτε δε θα βελτιωθεί. Είναι μεγάλη ευθύνη να έχεις τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου και των επιλογών σου, αλλά μάλλον έφτασε η ώρα να ωριμάσουμε.

Της Ανδριαννής Αγγελιδάκη

Σχόλια