default-image

Με αφετηρία το Συνέδριο

Απόψεις
Με αφετηρία το Συνέδριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η συμμετοχή ήταν μαζική. Κοντά στις 7 χιλιάδες προσήλθαν για την εκλογή αντιπροσώπων στο συντακτικό συνέδριο. Πάνω από το 60% από εκείνους που προσήλθαν στο συνέδριο του 2008. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Τότε το ΠΑΣΟΚ ηγεμόνευε. Και κάλπαζε προς την εξουσία. Σήμερα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Προσπαθεί να επιβιώσει ιστορικά. Και διεκδικεί την εξουσία. Μέσα από μακρά πορεία εσωτερικών συγκρούσεων και διαστάσεων. Αρκετοί ξεπέζεψαν. Αρκετοί εγκατέλειψαν το καράβι.

Ποιο είναι το νόημα της χθεσινής διαδικασίας; Πολύ απλά. Άμυνα στη διατήρηση του πολιτικού χώρου. Συμμάζεμα των δυνάμεων. Διευκρίνιση της ταυτότητας. Με ποιους πάνε και ποιους αφήνουνε. Όλοι αναγνωρίζουν πως η 3η του Σεπτέμβρη διέγραψε ένα μεγάλο κύκλο. Δε θέλουν, οι πιο πολλοί, να εγκαταλείψουν σήματα και λάβαρα. Η εποχή είναι όμως διαφορετική. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε ενάμισι εκατομμύριο άνεργους. Ποτέ μέσα σε πέντε χρόνια οι πολίτες δεν έχασαν 25% του εισοδήματός τους. Κατά μέσο όρο. Και οι πιο πολλοί ακόμα περισσότερο βυθίστηκαν στη φτώχια και την ανημποριά.

Έχει νόημα λοιπόν. Ανασύνταξη των δυνάμεων. Ανασυγκρότηση. Ένας καινούργιος λόγος. Μια καινούργια σχέση με την κοινωνία. Να κρατήσουν όσα πέτυχαν. Και να απορρίψουν όσα τους βαραίνουν. Όπως η πελατεία και η διαφθορά.

Δεν πρόκειται στο ΠΑΣΟΚ να λύσουν τα προβλήματά τους με το συνέδριο. Το συνέδριο ας είναι η αφετηρία. Και αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ας είναι αφετηρία για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ο λαός μας απαιτεί λύσεις. Και καινούργιες σχέσεις.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News