default-image

Εκεί είναι το γήπεδο...

Απόψεις
Εκεί είναι το γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επειδή πολλοί στο Λασίθι ψέγουν όσους εξακολουθούν να βλέπουν τους Άγγλους "επενδυτές" ως σκέτο "κοπανιστό αέρα" με κάποιες παροχές όπως των «αποικιοκρατών λευκών με τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς που μετά τους εξαφάνιζαν», προσέξτε πώς αντέδρασαν στην προσφυγή που χθες σας γράφαμε στο ΣτΕ 53 φυσικών προσώπων και φορέων του Λασιθίου για την επένδυσή τους.

Περισσότερο νοιάστηκαν για του μετόχους της δευτερογενούς αγοράς του Λονδίνου, παρά για τους κατοίκους του Λασιθίου. Με καθησυχαστική ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανήγγειλε η Minoan Group την προσφυγή πολιτών στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της ένταξης του έργου στο Κάβο Σίδερο στη διαδικασία fast track. Εδώ στην Ελλάδα καμιά αντίδραση. Και γιατί άλλωστε; Το παιχνίδι εκεί παίζεται. Οι υποψήφιοι αγοραστές των μετοχών δεν πρέπει ν' ανησυχούν. Για τους ιθαγενείς ποιος νοιάζεται!

Από το περιεχόμενο της προσφυγής στο ΣτΕ, η Minoan αναφέρει μια μόνο λεπτομέρεια, που αφορά τις αντιρρήσεις για τη σύνθεση της υπουργικής επιτροπής. Το δικό μας "πουλάκι", όμως, λέει ότι η προσφυγή περιλαμβάνει και σοβαρότερους λόγους, που αφορούν στη νομιμότητα της επένδυσης και την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του επενδυτή. Αυτά, βέβαια, δε χρειάζεται να τα ξέρουν οι μέτοχοι στο Λονδίνο.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, που φέρεται να λέει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο παρά την κατάθεση της προσφυγής. Αλήθεια, πότε και σε ποιον τις έκανε κυριακάτικα (προχθές) αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μηταράκης κι εμείς δεν τις πήραμε χαμπάρι ούτε και τώρα μπορούμε να τις βρούμε πουθενά; Μήπως υπάρχουν ιδιαίτερα κανάλια ανάμεσα σε κάποια μέλη της κυβέρνησης και τους "επενδυτές";

Η εταιρεία εκφράζει την ευαρέσκειά της για το ότι η εκδίκαση της προσφυγής ορίστηκε για τις 5 Απριλίου - αυτό κι αν είναι fast track (πρωτοφανές, λένε αυτοί που ξέρουν). Τονίζει ακόμη ότι η προσφυγή δεν εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας.

Όμως, αφού βιάζεται τόσο πολύ να εκτελέσει το έργο της, δε μας απαντά η Minoan ένα απλό ερώτημα: Γιατί καθυστέρησε η ίδια επί ένα οκτάμηνο τη διαδικασία της ένταξης στο fast track; Κι αφού πέτυχε την ένταξη εδώ και πέντε μήνες, μήπως έχει καταθέσει μέχρι σήμερα την αμοιβή των 184.000 ευρώ και την εγγυητική επιστολή του 1,4 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο νόμος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας; Πλήρης σιωπή επ' αυτού και από τους επενδυτές και από την κρατική Invest in Greece. Γιατί, άραγε;

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News