default-image

Θέλουμε οι απαιτήσεις μας να φτάσουν στα αφτιά του κ. Σαμαρά

Απόψεις
Θέλουμε οι απαιτήσεις μας να φτάσουν στα αφτιά του κ. Σαμαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιεράπετρα ώρα μηδέν... Οι υπηρεσίες έφυγαν... Το νεκροταφείο έμεινε... Έμειναν και οι Ιεραπετρίτες ζωντανοί στο σχοινί, χωρίς υγεία και παιδεία. Κραυγή σωτηρίας προς τον πρωθυπουργό και ηχηρό μήνυμα με απειλή σεισμικής δόνησης προς τον κυβερνητικό συνασπισμό έστειλε ο ιεραπετρίτικος λαός, με συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης την Παρασκευή 8 και την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου. Τα μηνύματα ήταν: «Δε θα επιτρέψουμε το θάνατο της πόλης, το μαρασμό της κοινωνίας, τη μετανάστευση των παιδιών μας, τη διάλυση της ζωής μας, ούτε θα πληρώσουμε τα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνώντες νυν και πρώην μαζί με τους "υμετέρους" επιχειρηματίες, μιζαδόρους, τραπεζίτες και άρπαγες επενδυτές».

«Δε θα γυρίσετε με τις πολιτικές σας ατζέντες την ιεραπετρίτικη κοινωνία και το βιοτικό μας επίπεδο εκατό χρόνια πίσω, τότε που έπρεπε να ταξιδεύει κανείς μέρες για να βρει γιατρό και να πάει στο σχολείο».

Θύμιζε μεγάλη Παρασκευή η 8 Φεβρουαρίου στην Ιεράπετρα, καθώς μια λαοθάλασσα διαμαρτυρίας οχτώ χιλιάδων ενεργών πολιτών με αναμμένα κεριά και δάδες κατέβηκε στην πλατεία Ελευθερίας για να αντιταχθεί στις αποφάσεις κάποιων κοινωνικά ανάλγητων κυβερνητικών αξιωματούχων, που με τα νομοθετήματά τους "κουρεύουν" την αναπτυξιακή προοπτική της Ιεράπετρας (μεγαλύτερης πόλης του νομού Λασιθίου, μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Ν. Κρήτης - 1ου στην παραγωγή, 1ου στο ΑΕΠ).

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου οι Ιεραπετρίτες σε ένα δεύτερο μαζικό συλλαλητήριο από το κέντρο της πόλης εξέπεμψαν SOS προς την κυβέρνηση και κραυγή απελπισίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς υφίστανται την τελευταία τριετία μαρτύρια αποψίλωσης, υποβάθμισης και άγρια "κουρέματα" όλων των δημόσιων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας. Με ερωτήματα αγανάκτησης στους βουλευτές, την Περιφέρεια αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό, που καλείται να ανακαλέσει άδικα νομοθετήματα και ειλημμένες αποφάσεις.

Τι δεινά περιέχουν ακόμα η σκόπιμη και στοχευμένη πολιτική ατζέντα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την Ιεράπετρα, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς ΥΓΕΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ; Θάνατο... Αποψίλωση, συρρίκνωση, ισοπέδωση, ώστε να καταντήσει η Ιεράπετρα "έρημη πόλη-φάντασμα";

Μέχρι σήμερα η κρυφή πολιτική ατζέντα των βουλευτών-πολιτικών περιείχε για την Ιεράπετρα μια ντροπιαστική λίστα υπηρεσιών, που "κουρεύτηκαν". Το νοσοκομείο, που οι Ιεραπετρίτες δημιούργησαν μεταπολεμικά με μόχθους και αγώνες, υποβαθμίστηκε από τις 3 τελευταίες κυβερνήσεις σε βαθμό ώστε να παίρνει χρήματα απ' το παγκάρι της εκκλησίας για το φαγητό των ασθενών, το πετρέλαιο και τις γάζες. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την αναγκαία διάσωσή του, η γενική γραμματέας Υγείας (μέλος του ΠΑΣΟΚ) Κ. Παπανικολάου δήλωσε ευθαρσώς ότι «η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας προχωρεί κανονικά», αψηφώντας τον κίνδυνο θανάτου 35.000 ανθρώπινων ζωών του δήμου λόγω των μεσαιωνικών οδικών δικτύων που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας του νομού.

Βάζουν λουκέτο στο μοναδικό καλύτερο τμήμα στην κατεύθυνση ηλεκτρονικού μάρκετινγκ ΤΕΙ στην Ελλάδα, πρωτοπόρο στον κλάδο τεχνολογικής καινοτομίας. Κλείνει με το παγκόσμιας πρωτοτυπίας σχέδιο νόμου "Αθηνά", που αποκλείει από την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση την επιστήμη του Μάρκετινγκ, καταστρέφοντας τα όνειρα και την πολύμοχθη προσπάθεια των φοιτητών της Ιεράπετρας να επιλέξουν την επιστημονική τους κατάρτιση.

Έφυγαν ΔΟΥ, Μαθητική Εστία, ΟΑΕΔ, εφορία, ΔΕΗ, Τελωνείο, Λιμεναρχείο, Γραφείο Αλλοδαπών. "Έφυγαν" τέσσερα χωριά από το Δήμο Ιεράπετρας, μετά το εν κρυπτώ Προεδρικό Διάταγμα, που με πολιτική σκοπιμότητα υπεγράφη παραμονή της παραίτησης της κυβέρνησης Παπανδρέου, ώστε να διχοτομηθεί ο Μακρύς Γιαλός, που ανήκε στο Δήμο Ιεράπετρας. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία διχοτόμησης ελληνικού δήμου - που έχει κατεχόμενα, νέα Λωρίδα της Γάζας. Ο ΤΟΕΒ φεύγει από την Ιεράπετρα, από μια αγροτική περιοχή με 15.000 στρέμματα θερμοκηπίων.

Τι έμεινε, κύριε πρωθυπουργέ, στην Ιεράπετρα; Έμειναν το νεκροταφείο και το Δημαρχείο. Και οι βουλευτές έμειναν στις καρέκλες της εξουσίας, απόντες πρακτικά από την κοινωνία, με παραλείψεις, κρυφές ατζέντες και υπόγειες πολιτικές μεθοδεύσεις. Αντί να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στις κυβερνητικές αποφάσεις και στα νομοθετήματα, αδιαφορούν για την εντολή της κοινωνίας, που στην προκείμενη περίπτωση τη βροντοφώναξαν σύσσωμες οι κοινωνικές τάξεις της Ιεράπετρας, ότι δε θα υποκύψουν πλέον στην εξαθλίωση-υπονόμευση της πόλης τους, ότι απαιτούν αυτοδιοίκητο στελεχωμένο νοσοκομείο, πολυδύναμο ιατρικό κέντρο στο Μακρύ Γιαλό, παραμονή του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας, παραμονή των υπαρχουσών δημόσιων υπηρεσιών και επαναφορά όσων απομακρύνθηκαν.

Κύριε πρωθυπουργέ, τις αγωνιώδεις κραυγές διαμαρτυρίας και τα SOS τα στέλνει η κοινωνία της Ιεράπετρας και όχι οι πρωτοστάτες της πολιτικής νομενκλατούρας, οι οποίοι ως συνήθως σε ανάλογες διαμαρτυρίες με προσωπικούς λεονταρισμούς κερδίζουν εύσημα και κομματικές επιταγές, που εξαργυρώνουν μελλοντικά. Οι 35.000 Ιεραπετρίτες, που σήμερα βρίσκονται στα όρια του μαρασμού, της εξαθλίωσης και της διάλυσης, αξίζουν μια καλύτερη ΜΟΙΡΑ. Η Ιεράπετρα, που έχει στα πόδια της ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, θα 'πρεπε να αποτελεί ισχυρή οικονομικοεμπορική πύλη της νότιας Ελλάδας. Ωστόσο, στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που περνάει η χώρα δε ζητάμε λαγούς με πετραχήλια. Απαιτούμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, που τα οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Της Ελένης Βλάσση

Δημοσιογράφου και πολιτευτή Λασιθίου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News