default-image

"Δε θα πάθουμε αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ"

Απόψεις
"Δε θα πάθουμε αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία αμιγώς πολιτική συνέντευξη, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο Ηρακλειώτης βουλευτής Μανόλης Κεφαλογιάννης, για πρώτη φορά, σκιαγραφεί την πορεία του βασικού πυλώνα της τρικομματικής κυβέρνησης, στη πορεία προς το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Ιουνίου.

Ο Νο2 σήμερα της Ν.Δ. παραδέχεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, απορρίπτει όμως τις ισοπεδωτικές αντιλήψεις περί του «όλοι το ίδιο είναι». Σημειώνει πως στο συνέδριο της Ν.Δ. όλα είναι έτοιμα να αλλάξουν, προειδοποιεί όμως πως τον τόνο των αλλαγών θα δώσουν οι ιδεολογικές παρακαταθήκες του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή που, ως γνωστόν, πόρω απέχουν από νεοφιλελεύθερες/εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις ή ακραίες συντηρητικές ατζέντες. Διαβεβαιώνει πως δε θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε νέοι φόροι.

Εκτιμά πως με την προσωπικότητα και την κυβερνητική σταθερότητα Σαμαρά δεν υπάρχει περίπτωση η Ν.Δ. να υποστεί ό,τι υπέστη το ΠΑΣΟΚ. Σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει «βεντέτα» με τον Γιάννη Στουρνάρα και την «καραμανλική πτέρυγα», γιατί, όπως λέει, δεν υπάρχουν «πτέρυγες», θέλοντας έτσι να κλείσει εδώ την αντιπαράθεση που και ο ίδιος είχε με τον υπουργό Οικονομικών σε μία πολιτική βάση. Κατηγορεί τέλος για «σύγχυση», «πολυγλωσσία» και αυτοακύρωση το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι λεκτικές παλινδρομήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Ο ρόλος του γραμματέα της Ν.Δ. και το επικείμενο συνέδριο

Αναλάβατε καθήκοντα με αποστολή την αναδιάταξη των κομματικών οργανώσεων. Έχουν λόγο ύπαρξης οι οργανώσεις σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα είναι μειωμένης έως ελάχιστης εμπιστοσύνης; Κι αν ναι, ποιος είναι αυτός ο ρόλος;

«Η αποστολή του γραμματέα του κόμματος είναι πολύ ευρύτερη. Στόχος μας είναι μια διαρκής αμφίδρομη επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία. Και στην επικοινωνία αυτή, βασικοί και απαραίτητοι πυλώνες είναι τόσο οι τοπικές όσο και οι κλαδικές οργανώσεις. Θέλουμε να ακούμε όλους τους πολίτες, όπου και αν ζουν, όποια δραστηριότητα και αν ασκούν, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Αυτούς εκφράζουμε και αυτούς εκπροσωπούμε. Συμφωνώ ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Θέλω, όμως, να σας πω ότι οι γενικεύσεις και οι ισοπεδωτικές αντιλήψεις είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Σχέση που να βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ευθύτητα και την αμεσότητα».

Η Ν.Δ. ετοιμάζεται για ένα νέο συνέδριο; Ποιος ο λόγος που καθιστά αναγκαία τη διοργάνωσή του, εκτός από τους αυτονόητους επικοινωνιακούς λόγους;

«Θα διαφωνήσω με όσα λέτε για επικοινωνιακούς λόγους. Πρώτα απ' όλα, το κόμμα υποχρεούται από το καταστατικό του να κάνει συνέδριο και θα το κάνει στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Πάνω από όλα, όμως, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για να ανταποκριθούμε στις επιταγές των καιρών και της ίδιας της κοινωνίας. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και οφείλουν να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Για το λόγο αυτό φιλοδοξούμε στο συνέδριό μας, στα τέλη Ιουνίου, να τα αλλάξουμε όλα. Πάντοτε, όμως, με βάση τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, αλλά και τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής του κόμματός μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η κυβερνητική πορεία και ο Μέργος...

Το ΠΑΣΟΚ είδε την εκλογική του επιρροή να συρρικνώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό εξαιτίας της διαχείρισης της κρίσης. Γιατί να μην έχει την ίδια τύχη και η Ν.Δ., όταν η κυβέρνηση υποβάλλει διαρκώς τους πολίτες σε επίπονες θυσίες;

«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις και έφερε πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Ξέρουμε πολύ καλά - και το λέμε πρώτοι από όλους εμείς - ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους τους Έλληνες. Η διαφορά με το χθες είναι όμως ξεκάθαρη. Τότε η χώρα κατευθυνόταν με ταχύτητα στα βράχια. Σήμερα αλλάξαμε ρότα. Αφήσαμε πίσω τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, την οικονομική αβεβαιότητα, το φόβο για ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και χαμένες προσδοκίες αναγεννώνται. Η οικονομία αποκτά αυξανόμενη την εμπιστοσύνη των αγορών και η κυβέρνηση - όπως επισημαίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις - κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Όλα αυτά κάτι σημαίνουν. Και, προφανώς, οι δείκτες εμπιστοσύνης τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα βελτιώνονται ακόμη περισσότερο όσο θα αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και θα πλησιάζουμε τις ακτές της ανάταξης και της ανάπτυξης. Μπορούμε πια να αισιοδοξούμε για τη χώρα μας. Και όσο η αισιοδοξία αυτή θα περνά στον κόσμο, άλλο τόσο θα ανεβαίνει η αισιοδοξία για την παράταξή μας».

Ποιος χαρακτηρισμός ταιριάζει καλύτερα στην πρόσφατη τοποθέτηση του καθηγητή Γιώργου Μέργου για τον κατώτατο μισθό; Άκαιρη, άστοχη ή ειλικρινής;

«Αντί για τα σχόλια, να πω κάτι ξεκάθαρο και θετικό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού. Δεν υπάρχουν ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε άλλοι φόροι. Δε θα άντεχε κάτι τέτοιο ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».

«Καμία βεντέτα»

Τι συμβαίνει με τον Γιάννη Στουρνάρα; Έχει ανοίξει βεντέτα με την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ.;

«Πρώτα απ' όλα να σας πω ότι κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι η Νέα Δημοκρατία χωρίζεται σε πτέρυγες. Όπως λάθος είναι και κάθε σκέψη για δήθεν "βεντέτες". Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα».

Βλέπουμε τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μετατοπίσει προς το κέντρο τον πολιτικό λόγο και δράση του. Εκτιμάτε ότι μπορεί να ισορροπήσει ή είναι ευάλωτος απέναντι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;

«Κάποια πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον ακατανόητα. Πριν λίγες ημέρες - για παράδειγμα - διαβάσαμε μια ανακοίνωσή του που... "κατατρόπωνε" την κυβέρνηση για τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Έρικ Ρούμπιν. Την ίδια, όμως, ώρα ο αρχηγός τους ο κ. Τσίπρας είχε μυστική συνάντηση με τον ίδιο Αμερικανό. Λίγες μέρες πρωτύτερα ακούγαμε ότι είχαν διοργανώσει ειδική εκδήλωση "ενάντια στη στρατηγική της έντασης". Σχεδόν την ίδια ώρα καλούσαν τον κόσμο να μετατρέψει την απεργία της 20ής Φεβρουαρίου σε αφετηρία ξεσηκωμού για την ανατροπή της κυβέρνησης. Είναι δύσκολο πια ακόμη και να τους παρακολουθήσουμε. Άλλωστε - όπως και οι ίδιοι ομολογούν - άλλα λένε στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Ενώ είναι με ένα "όχι σε όλα", δε λένε τίποτε απ' όσα θα έκαναν αν γίνονταν ποτέ κυβέρνηση. Δεν έχουν καμία εναλλακτική πρόταση σε κανέναν τομέα. Δεν είναι πρόταση η υπόσχεσή τους να τα καταργήσουν όλα "με ένα νόμο και ένα άρθρο".

Πρόταση είναι να πουν τι θα βάλουν στη θέση τους. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τα εθνικά μας θέματα, να αποκαλούν τα Ίμια "Καρντάκ". Δεν είναι δυνατό να ζητούν να εφαρμοστεί στα ελληνικά δικαστήρια ένα σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα το οποίο αποκαλούν "μακεδονική γλώσσα". Δεν είναι δυνατό ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές του να κομπάζουν είτε πως είναι αναρχικοί είτε πως διατηρούν στα σπίτια τους μάσκες, ρόπαλα και τσελεμεντέδες των αναρχικών. Δεν είναι δυνατό, σε τελική ανάλυση, από τη μια να εμφανίζονται σαν κόμμα του δημοκρατικού τόξου και από την άλλη να υποκινούν κοινωνικές εξεγέρσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης. Και δεν το λέω από κομματικό πατριωτισμό. Το λέω γιατί τέτοιες εξελίξεις θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News