Απόψεις

Εκτός από τα μπλόκα υπάρχει και διάλογος

Αποδείχθηκε χρήσιμη η χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα εκπροσώπων των βασικών παραγωγικών τάξεων του Ηρακλείου με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης. Έθεσαν επί τάπητος το πρόβλημα των τραπεζών. Δεν παρέχουν ρευστότητα στην αγορά. Διαπραγματεύονται συχνά όχι με καλή πίστη. Δοκιμάζουν τις σχέσεις τους με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, εκβιάζοντας ουσιαστικά μία δυσμενέστερη, σε βάρος τους, εξέλιξη των αμοιβαίων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Με το πρώτο επιχειρηματικό ατύχημα οι τράπεζες παίρνουν εκείνα τα μέτρα που δεν επιτρέπουν την επάνοδο των επιχειρήσεων σε τροχιά προόδου. Ο "Τειρεσίας" είναι ασφυκτικός, μέχρι πνιγμού. Ο "τραπεζικός διαμεσολαβητής" δεν υποστηρίζει όσο θα 'πρεπε τους συναλλασσόμενους. Δεν έχει αρκετή ανεξαρτησία έναντι των τραπεζών, που αυτές ουσιαστικά τον διόρισαν. Οι γενικοί όροι των συναλλαγών είναι, όχι σπάνια, απαρχαιωμένοι και καταχρηστικοί. Τα δικαστήρια αργούν να αντιδράσουν.

Ο αρμόδιος υφυπουργός έδωσε κάποιες ενδείξεις θετικής ανταπόκρισης. Ειδικά στα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έδειξε και τον προσανατολισμό των επόμενων κινήσεων της πολιτικής ηγεσίας. Ο "Τειρεσίας" με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Αρκούσε να σφραγιστεί μία επιταγή για να μετατρέψει τον επιχειρηματία σε όμηρο.

Φυσικά και δε δεσμεύτηκε για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργών. Όπως η νόμιμη υποχρέωση επιστροφής του ΦΠΑ. Δέχθηκε, παρ' όλα αυτά, να εισηγηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες σε σχέση με την αδράνεια της διοίκησης για την υποχρεωτική επιστροφή ΦΠΑ.

Εκτός από τα μπλόκα στις εθνικές οδούς, υπάρχει και ο διάλογος. Μεταξύ εντίμων συνομιλητών.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σχόλια