Απόψεις

Στο δρόμο προς το 9ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Η χώρα μας διένυσε μια μεγάλη περίοδο κυβερνητικής αστάθειας, αβεβαιότητας και πολιτικής έντασης από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι και τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από δυο σημαντικές ανατροπές: Τη μετακίνηση της Νέας Δημοκρατίας από το λεγόμενο "αντιμνημονιακό στρατόπεδο", στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε, στην "πρωτοπορία" της "αξιόπιστης υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας". Και τη δραματική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη μετακίνηση μεγάλων δυνάμεών του προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Αυτές οι δύο σημαντικές πολιτικές αλλαγές, που οδήγησαν και στη διαμόρφωση της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, έκαναν κάποιους να πιστεύουν ότι "... ήρθε το τέλος του ΠΑΣΟΚ". Μάλιστα, είναι πολλοί αυτοί που, παρακολουθώντας τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Πρωτεργάτες σε αυτή τη ρητορική ήταν ο κ. Τσίπρας και ο σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και δικαιώθηκε στις βασικές στρατηγικές του επιλογές, που τελικά διασφάλισαν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική συνοχή, έγινε στόχος! Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και μια πλειάδα αναλυτών, δημοσιογράφων, κ.λπ., με ό,τι αυτό αναδεικνύει για τις οικονομικές δυνάμεις που στοιχίζονται πίσω τους, εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή επίθεση συκοφαντίας κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του.

Μια επίθεση που είχε ως επίκεντρο τις συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις, δήθεν αποκαλύψεις, γνωστού περιοδικού, συνεπικουρούμενες από τη δήθεν διεισδυτική ανακριτική δεινότητα της κ. Κωνσταντοπούλου. Το σύνολο αυτών των "στοιχείων" και τα σενάρια τα οποία τροφοδότησαν ήταν ψεύτικα, όπως αποδείχτηκε από τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και τα τεχνικά στοιχεία των ψηφιακών μέσων (USB stick).

Η ψηφοφορία στη Βουλή έδωσε το οριστικό χτύπημα στους συνωμοσιολόγους της Αριστεράς, που για ακόμα μια φορά ήθελαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή, επιχειρώντας να παραπέμψουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια παραπομπή που στην ουσία δε στόχευε μόνο το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αλωθεί ολοκληρωτικά ο μεσαίος-αριστερός-δημοκρατικός χώρος, αλλά και την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα, που με δυσκολία επιτεύχθηκε το καλοκαίρι!

Κανείς δεν αγνοεί ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τη δικαίωσή του και τη σταδιακή προσχώρηση όλο και περισσότερων πολιτικών δυνάμεων στις βασικές του επιλογές για την επιβίωση της χώρας και του λαού (Ν.Δ. & ΔΗΜ.ΑΡ., σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίες ενέργειες του κ. Τσίπρα), έχει πληγεί σημαντικά στη φυσιογνωμία του, τον πολιτικό του λόγο και την οργανωτική του δομή.

Αυτή η διαπίστωση κάνει εκκωφαντικά σωστή και αναγκαία την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου για την προκήρυξη του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του αντίστοιχου της Νεολαίας, και τη γρήγορη ολοκλήρωσή τους. Η πορεία προς το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί το σύνολο των επιλογών και των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας τριετίας. Θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη και τα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποτιμήσουν τόσο το βάρος που ανέλαβε, όσο και τη σημασία όλων όσων έγιναν, για την ασφάλεια της χώρας και την προοπτική του λαού μας.

Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθούν τα λάθη σε ζητήματα διαχείρισης, σε ζητήματα αποτελεσματικότητας και σε ζητήματα τακτικής, τα οποία επηρέασαν το κυβερνητικό έργο και οδήγησαν σε αστοχίες ή αδικίες σε βάρος μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Παραλείψεις και λάθη που πρέπει να αποτιμηθούν πολιτικά και να οδηγήσουν σε πρωτοβουλίες, προκειμένου να διορθωθούν.

Όλα τα παραπάνω - μαζί με τη νέα πολιτική διακήρυξη, που θα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, με τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού-αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα στρατηγική περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής και τελικά την αφετηρία για έξοδο από την κρίση, με την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή νέων οργάνων - θα βάλουν οριστικό τέλος στα σενάρια περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ή περί μετατροπής του σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά.

Ήδη, στο Ηράκλειο οι προσυνεδριακές διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά και με θετικό πρόσημο. Ενεργοποιούνται στελέχη στις κατά τόπους συνεδριάσεις, δραστηριοποιούνται μέλη και αναδεικνύονται στοιχεία, ιδέες και προτάσεις που δίνουν σε όλους μας αισιοδοξία για τη σταδιακή αποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση του λαού. Αποκατάσταση που μαζί με τις καθημερινές δράσεις και πρωτοβουλίες του Κινήματος θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωσή του

Της Μαρίας Λυράκη

Σχόλια