Απόψεις

Τα βρέφη και τα νήπια σε λίγο πάνε φαντάροι!

Παραδόθηκαν επιτέλους το Σάββατο στη Σητεία οι εργατικές κατοικίες του οικισμού 3, μετά από περιπέτειες αρκετών ετών. Δεν ξέφυγαν από το γενικό κανόνα που ισχύει στο Λασίθι. Ό,τι ξεκινάει, τελειώνει μετά από κάμποσα χρόνια και αφού μας "βγάλουν την ψυχή".

Στην προκειμένη περίπτωση έβγαλαν την ψυχή των δικαιούχων, που εδώ και μερικά χρόνια περίμεναν να τελειώσουν και αγωνίστηκαν πολύ γι' αυτό. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί το πάλεψαν με νύχια και με δόντια. Ελπίζω να τέλειωσε πραγματικά η αγωνία τους, γιατί και πάλι 100% τελειωμένες δεν είναι. Σε ένα μήνα! Απλά, έπρεπε να γίνει η "τελετή" τώρα. Δεν επιστρατεύουν μόνο εργαζόμενους. Δίνουν και κατοικίες!
Βέβαια, από τις διθυραμβικές τους δηλώσεις που άκουσα και διάβασα από την τελετή παράδοσης, δεν άκουσα από κανένα (υπουργό, τους 2 βουλευτές του νομού, τον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής των πρώην ΟΕΚ-ΟΕΕ) να πει ότι αυτές έγιναν με χρήματα αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές που παρακρατούνταν από τους εργαζόμενους-εργοδότες.

Καμιά κυβέρνηση δεν έβαλε ούτε μια δραχμή ή ευρώ ποτέ για τους δύο αυτούς οργανισμούς. Ούτε άκουσα από κανένα να πει ότι από το 1956 που ιδρύθηκε ο ΟΕΚ, στο Λασίθι κατασκευάστηκαν μόλις 250 κατοικίες, σε ένα σύνολο χιλιάδων κατοικιών που κατασκευάστηκαν ή δανειοδοτήθηκε η αγορά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε ειπώθηκε από κανένα ότι αυτοί οι δύο οργανισμοί (Εργατικής Κατοικίας - Εργατικής Εστίας) που συντηρούσαν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι-εργοδότες πριν δυο χρόνια καταργήθηκαν εν μια νυκτί, με την ψήφο και των τότε βουλευτών του Λασιθίου. Με αποθεματικά πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, εκτός αυτά που παρακρατούσε το ΙΚΑ και δεν απέδιδε.
Αλλά, στα κομμάτια να πάει! Στην εποχή των εντυπώσεων ζούμε και έργο πρέπει να δείξουν. Ας δείξουμε κατανόηση. Ελπίζω, τουλάχιστον, στο φίλο του Λασιθίου (όπως τον αποκάλεσαν ορισμένοι ομιλητές) υπουργό, επειδή σίγουρα δεν ήρθε να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες δικές του και των "φίλων του", αλλά από ειλικρινές ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και ασφαλισμένους του νομού μας, να του ανέλυσαν, να του εξήγησαν και τελικά να τον δέσμευσαν για το τι θα γίνει με:
1) Τον οικισμό νούμερο 4 που έθεσε πολύ σωστά ο δήμαρχος Σητείας να κατασκευαστεί εκεί.
2) Το οικόπεδο-βρικόλακα στον Άγιο Νικόλαο, 56 στρεμμάτων, αγορασμένο από το 1992 και στο οποίο, μετά από παρακάλια, πιέσεις, αμέτρητα διαβήματα, έφτασε πια να δούμε πριν μερικά χρόνια, έτοιμες για δημοπράτηση ογδόντα (80) εργατικές κατοικίες. Εκατόν είκοσι κατοικίες (120) θα χτίζονταν, μαγαζιά, εκκλησία, θέατρο. Στις 80 εργατικές κατοικίες υποχωρήσαμε... Είκοσι πέντε χρόνια (25) έχει να γίνει έστω μια εργατική κατοικία στην περιοχή!
3) Το οικόπεδο 10 περίπου στρεμμάτων στην Ιεράπετρα, που είχε αποφασιστεί από τον ΟΕΚ πριν 5 χρόνια να αγοραστεί για να κτιστούν και εκεί εργατικές κατοικίες. Είκοσι πέντε (25) χρόνια κι εδώ, και ούτε μια εργατική κατοικία!
4) Το πολυιατρείο του ΙΚΑ. Αυτό τουλάχιστον δημοπρατήθηκε! Είναι κοντά η λύση, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις. Απλά περιμένουμε, κατόπιν... ενεργειών να μάθουμε από το ΙΚΑ αν βρέθηκε επιτέλους ο εργολάβος, που αφού το ανέλαβε... εξαφανίστηκε! Καθώς και οι επόμενοι στη σειρά. Άσχετο βέβαια ότι οι... «κατόπιν ενέργειες» γίνονται στο ΙΚΑ, ενώ δυστυχώς, τώρα πια, το μεγαλύτερο βάρος ανήκει στον ΕΟΠΠΥ, αφού αυτός ανάλαβε το υγειονομικό κομμάτι. Εκτός εάν το ΙΚΑ μάς πέφτει βολικό, άρα εκεί θα κάνουμε τις κατόπιν... ενέργειες!
5) Την ανακαίνιση του Εργατικού Κέντρου. Έγινε ο διαγωνισμός το 2007. Υπήρξε ανάδοχος. Ακυρώθηκε για 20.000 ευρώ! Ευτυχώς. Αυτό έλειπε! Να ανακαινιζόταν ένα κτήριο που φτιάχτηκε επί χούντας (1967)! Και οι στρατιωτικές μονάδες μια χαρά είναι. Εξάλλου τα φύλλα πορείας που τυπώθηκαν κατά χιλιάδες για τις επιστρατεύσεις θα τα πετάξoυμε;
6) Θα στεναχωρηθώ όμως πολύ αν δέσμευσαν τον υπουργό και να τους υποσχέθηκε την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού που θα γινόταν σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου πριν από πολλά-πολλά χρόνια. Γιατί δε χρειάζεται πια. Τα τότε βρέφη και νήπια σε λίγο πάνε φαντάροι. Και ψηφίζουν...


ΥΓ. Μια πληροφορία από το Ρέθυμνο, όπου πήγε μετά τη Σητεία ο υπουργός, φίλος του Λασιθίου, για να παραδώσει και εκεί κατοικίες, ελέγχθηκε ως σωστή. Πριν ΠΕΝΤΕ (5) χρόνια ξεκίνησε η ανέγερση σαράντα (40) κατοικιών στο Ρέθυμνο και παραδόθηκαν την ίδια μέρα με αυτές της Σητείας! Μια δεκαπενταετία διαφορά τι αξία έχει μπροστά στη μακαριότητα ορισμένων!  

Του Μανόλη Πεπόνη

προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου

Σχόλια