default-image

Υπάρχουν κανόνες και όρια στην έννομη βία

Απόψεις
Υπάρχουν κανόνες και όρια στην έννομη βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ προκαλεί το σοβαρό ατύχημα στην παραλιακή του Ηρακλείου. Θύματα δύο νέοι 16 και 19 ετών. Το ατύχημα συνέβη όταν η μηχανή που επέβαιναν έφυγε από την πορεία της κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την Αστυνομία. Η κατάστασή τους παραμένει κρίσιμη, πλην σταθερή.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από τα συνήθη τροχαία ατυχήματα. Δεν είναι. Πέρα, όμως, από τις πρώτες εντυπώσεις υπάρχει γραπτή καταγγελία από γυναίκα με ταυτότητα. Ο συνοδηγός της αστυνομικής μοτοσυκλέτας κατά την καταδίωξη κλότσησε το δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν οι δύο νεαροί. Και αυτή η μοιραία κλοτσιά οδήγησε στην ανατροπή της "παράνομης" μηχανής.

Δε μου επιτρέπεται να θεωρήσω αποδεδειγμένα τον πυρήνα αυτού του γεγονότος. Η Εισαγγελία αντέδρασε γρήγορα. Όπως και η Τροχαία. Να μη μείνουμε, όμως, σ' αυτές τις επίπεδες σκέψεις. Να πάμε πιο βαθιά στα γεγονότα των ημερών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (ή "Προστασίας του Πολίτη";) επιμένει στο σχήμα "Νόμος και Τάξις". Αυτό βολεύει τον ίδιο. Αυτό βολεύει και την παράταξή του. Μ' αυτό το σύνθημα κυριάρχησε, πολιτικά και ιδεολογικά, ο Ρίτσαρντ Νίξον στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60, αρχές δεκαετίας του '70. Πολλοί έχουν επιχειρήσει να το αντιγράψουν. Σ' αυτό το σύνθημα συμπυκνώνονται μια σειρά ενεργειών του ίδιου υπουργείου. Στα διάφορα "σαφάρι" που διοργανώνει και εφαρμόζει. Ωραία παιχνίδια για να έχουμε πόλωση!

Μόνο που έτσι μας ξεφεύγουν κάποιοι. Κάποιοι, ελάχιστοι, μπορεί να νομίσουν ότι η κρατική βία δεν έχει κανόνες και εγγυήσεις. Μόνο που αυτοί οι ελάχιστοι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες τραγωδίες. Όπως του Δεκέμβρη του 2008.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News