Απόψεις

Στη σκιά της προανακριτικής

Τώρα που ξέρουμε τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας, μπορούμε να προβούμε στις ακόλουθες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις.

Η κυβέρνηση πήρε μια βαθιά ανάσα. Πρέπει να νιώθει ενισχυμένη. Και συνολικά. Και ο κάθε κυβερνητικός εταίρος χωριστά.  

Από την άλλη, όλη η αντιπολίτευση πρέπει να διαπίστωσε τα όριά της. Δεν κατάφερε να αποδομήσει την κυβέρνηση. Ούτε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν.

Να προσεγγίσουμε το θέμα χωριστά για την κάθε πλευρά.

Η κυβέρνηση και οι εταίροι της έκαναν πολλά λάθη σε όλη αυτή την περίοδο. Επέτρεψε στους αντιπάλους της τον ισχυρισμό ότι θέλει να κουκουλώσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ακόμα και με την πρότασή της να στηθεί μία κάλπη χωριστά για την κάθε πρόταση. Η στροφή και ο ελιγμός που επιχείρησε την τελευταία στιγμή απέτρεψε τη δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων για δήθεν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Τέλος καλό, όλα καλά.

Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Δύο είναι τα οξύτερα προβλήματα. Η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και η μεγάλη απειλή της ανεργίας. Δεν πρόκειται να γίνουμε νομιμόφρονες ως προς τις φορολογικές μας δηλώσεις με δρακόντειες ποινές και δημόσιες διαπομπεύσεις. Άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Και όσον αφορά την ανεργία, αυτή δε θεραπεύεται ούτε με νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Ούτε με αύξηση της κατανάλωσης. Θέλουμε επενδύσεις. Και επενδύσεις δε βλέπουμε.

Και όσον αφορά την αντιπολίτευση, πρέπει να αλλάξουν στόχους και στρατηγική. Δεν προετοιμάζεσαι για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών με ταξίδια στο εξωτερικό. Είτε σε συνοδεύει το συνεργείο της ΕΡΤ είτε όχι. Πρόγραμμα χρειαζόμαστε. Και πρόγραμμα δεν ετοιμάζουν.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σχόλια