default-image

Μια κρίσιμη μέρα

Απόψεις
Μια κρίσιμη μέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημερινή συζήτηση και η ψηφοφορία για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ είναι κρίσιμη. Θα προσδιορίσει την ατμόσφαιρα και το κλίμα που θα επικρατήσει στη χώρα τους προσεχείς μήνες. Υποτίθεται πως η Βουλή θα αποφασίσει με δικαστικά κριτήρια και κανόνες. Και όχι με πολιτικές σκοπιμότητες.

Απ' ό,τι φαίνεται, οι μεν κυβερνητικοί εταίροι θα προτείνουν να στηθούν τρεις κάλπες. Όσες και οι αντίστοιχες προτάσεις. Άλλη πρόταση κατέθεσαν τα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, άλλη πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλη πρόταση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζητούν να στηθούν τέσσερις κάλπες. Μία για τον Παπακωνσταντίνου, μία για τον Βενιζέλο, μία για τον Παπανδρέου και μία για τον Λουκά Παπαδήμο.

Έχω την άποψη ότι και οι δύο είναι λάθος. Γιατί είναι επιλογές με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Η «κυβερνητική» πρόταση είναι πιο κοντά στις πολιτικές διαδικασίες και στα πολιτικά κριτήρια, αλλά βρίσκεται μακριά από τον τρόπο διαμόρφωσης των αποφάσεων που έχουν δικαστικό περιεχόμενο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα πιο μακριά από τη δικαστική φύση των αποφάσεων που καλούνται να λάβουν οι βουλευτές. Είναι καθαρό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε τσουβάλιασμα των ποινικών ευθυνών των πιο πάνω πολιτικών προσώπων.

Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο. Με το στήσιμο περισσοτέρων καλπών. Να στηθούν κάλπες ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατηγορία και τη συγκεκριμένη εμπλοκή των πιο πάνω προσώπων. Απ' ό,τι πληροφορούμαι, μια παρόμοια πρόταση έχει καταθέσει και ο Γεραπετρίτης Γιάννης Δραγασάκης.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News