default-image

Τικ-τακ, τικ-τακ, τικ-τακ...

Απόψεις
Τικ-τακ, τικ-τακ, τικ-τακ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χρόνος έχει αρχίσει και μετράει. 2013. Τικ-τακ. Τικ-τακ. Τικ-τακ... Ο χρόνος δε σταματάει ποτέ να μετράει και έχει την ταχύτητα που του δίνεις εσύ. Είσαι ευτυχισμένος; Κυλάει χωρίς να αναρωτιέσαι. Είσαι πιεσμένος; Σαν να μην περνάει ποτέ.

Πώς κυλάει άραγε ο χρόνος για το ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 5 μήνες ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Αρχικώς με χαρά, έπειτα με έκπληξη και μετά με απογοήτευση... Από ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ετερόκλητα συγκροτημένο, κατάφερε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 να συγκεντρώσει 27% και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, το 17% της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης (6ης Μαΐου) έδωσε ώθηση στα μέλη του και δημιούργησε τις προσδοκίες για νίκη τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η δεύτερη θέση να φαίνεται σχεδόν σαν ήττα. «Φτάσαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του Ιουνίου. Την έκπληξη διαδέχτηκε η χαρά και σ' ένα βαθμό η απογοήτευση.

Το αίσθημα της εγρήγορσης επικράτησε την περίοδο που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι δεν είχε ούτε την κομματική δομή ούτε την οργάνωση για να αντιμετωπίσει την πρόσθετη πίεση που απαιτούσαν οι νέες θεσμικές ευθύνες. Έτσι έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σ' ένα αγώνα δρόμου να γίνει "κόμμα" (εξουσίας)... σε ένα δρόμο ταχύτητας με το χρόνο...

Τικ-τακ. Τικ-τακ. Τικ-τακ.

Η πρώτη πράξη έγινε με την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη πράξη θα πραγματοποιηθεί με τη διεξαγωγή του 1ου ιδρυτικού συνεδρίου την άνοιξη του 2013.

Ο χρόνος κυλάει... και ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Οι Έλληνες είναι εξαντλημένοι από τα μέτρα λιτότητας, κουρασμένοι από την αβεβαιότητα για το μέλλον και προσδοκούν αλλαγές που περιμένουν δεκαετίες. Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι λαϊκίστικος (κοινώς να χαϊδεύει κολακευτικά αφτιά) ούτε ξύλινος και φοβικός. Αντίθετα πρέπει να διατηρήσει άσβεστη τη φρεσκάδα του ριζοσπαστισμού του και παράλληλα να πλαισιωθεί περαιτέρω από τα ώριμα χαρακτηριστικά που η ευθύνη των καιρών απαιτεί. Θα τα καταφέρει άραγε; Η λίστα Λαγκάρντ θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το αποδείξει.

Τικ-τακ. Τικ-τακ. Τικ-τακ...

Της Ιωάννας Καϊσερλή

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News