Απόψεις

Χρήσιμη η συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε

Νομίζω ότι ήταν πολύ χρήσιμη η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο. Τη συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Σόιμπλε την είχε ζητήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κράτησε τριάντα λεπτά. Τα ελληνικά ΜΜΕ γέμισαν πολλές δεκάδες σειρές με ενημέρωση από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Αν πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας είπε όλα όσα αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ, τότε προφανώς ο Σόιμπλε δε μίλησε καθόλου!

Χρειάστηκε πολύ γρήγορα να αναζητήσουμε την ενημέρωση από τα γερμανικά ΜΜΕ. Και ειδικά από το on line Der Spiegel.

Λοιπόν...

Αν η ενημέρωση που είχε το πιο έγκυρο πολιτικό περιοδικό της Γερμανίας είναι σωστή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να αναπτύξει τις απόψεις του στον Σόιμπλε.

Αν η ίδια ενημέρωση είναι και αυτή σωστή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για την Ελλάδα εκτός από εκείνη που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Αν η ίδια ενημέρωση είναι και αυτή σωστή και ακριβής, ο Σόιμπλε «απαίτησε» (aufgerfordert!) «από τον κύριο Τσίπρα να συμβάλει και ο ίδιος στην προώθηση του ακολουθούμενου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής»!

Μέχρι εδώ η ενημέρωση από τα γερμανικά ΜΜΕ. Στα περισσότερα ελληνικά πέρασε η άποψη ότι υπάρχει θετική αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα-Σόιμπλε.

Δεν το αμφισβητώ. Η μεγάλη στροφή προσαρμογής που επιχειρεί αυτές τις μέρες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμη. Και για τον ίδιο. Και για την πολύ ταλαιπωρημένη, στη χώρα μας, κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σχόλια