Απόψεις

Επικίνδυνες ιδεολογικές διαστροφές

Το έμαθα μόλις χθες. Μου το διηγήθηκε πρόσωπο που εμπιστεύομαι. Συνέβη την παραμονή των Χριστουγέννων. Διασκέδαζαν σε ένα κέντρο Ρώσοι και Έλληνες. Σε χωριστά φυσικά τραπέζια. Τα Χριστούγεννα είναι κοινά. Και για τους δυο λαούς. Έχουν περίπου το ίδιο θρησκευτικό και συμβολικό περιεχόμενο.  

Το κέντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Πιο πολλοί ήταν οι Ρώσοι από τους Έλληνες. Και οι μαγαζάτορες είχαν φροντίσει να προσφέρουν στην πελατεία τους μουσική και από τις δύο χώρες. Κάποια στιγμή πήρε το μικρόφωνο ένας συμπατριώτης μας και δήλωσε στο έκπληκτο κοινό. Και στους μαγαζάτορες. «Αν εγώ και η παρέα μου ξέραμε πως στο μαγαζί θα έκαναν ρεβεγιόν και Ρώσοι, εμείς δε θα ερχόμασταν. Για αυτό και θα φύγουμε».

Αρκετοί Έλληνες τον ακολούθησαν. Όχι μόνο η δική του παρέα. Οι Ρώσοι παραμείνανε όλοι τους. Και ξεκίνησε έντονος διάλογος μεταξύ τους. Το κυρίαρχο ερώτημα; Μας θέλουν ή δε μας θέλουν στην Ελλάδα;

Η διήγηση είναι ακριβής. Και η μαρτυρία αξιόπιστη.  

Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός. Με τους Ρώσους έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη περιμένουμε τα καραβάνια των Ρώσων τουριστών, για να αποκτήσουμε κάποια ελπίδα οικονομικής προόδου. Τους θέλουμε και για επενδύσεις. Και για συμμαχία. Με ευρύ περιεχόμενο.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν ήμασταν ξενοφοβικοί. Ήμασταν και θα παραμείνουμε φιλόξενοι. Με τους ξένους θέλαμε σε όλη την ιστορική πορεία του έθνους μας να έχουμε και συνεργασίες. Παίρναμε και δίναμε. Για αυτό και ο ξεχωριστός ιστορικός ρόλος μας.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σχόλια