Διαβάζω πως η ολοκλήρωση των τελευταίων πληρωμών του ΕΦΚΑ για τους παλαιούς συνταξιούχους επιβεβαιώνει ότι οι πρόσφατες αναπροσαρμογές δεν επαρκούν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος ζωής και πως το ποσοστό αύξησης 2,4% που ανακοινώθηκε κινείται αισθητά κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό (3%), με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απώλεια αγοραστικής δύναμης. Πως η προσωπική διαφορά περιορίστηκε σε επίπεδα της τάξης του 1% ή και χαμηλότερα μετά την αφαίρεση φόρων και κρατήσεων και πως η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και του αφορολόγητου ορίου είχε ως αποτέλεσμα οι ονομαστικές αυξήσεις να “εξαφανίζονται” στην πράξη.
Λέει ένας συνταξιούχος, ο Βασίλης, πως για συντάξεις άνω των 833 ευρώ, η καθαρή αύξηση περιορίστηκε περίπου στο 1,8%, ενώ για χιλιάδες άλλους δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή στις μηνιαίες αποδοχές και πως ιδιαίτερη επιβάρυνση συνεχίζει να προκαλεί η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται στο σύνολο του ποσού μόλις ξεπεραστεί το σχετικό όριο, χωρίς κλιμάκωση.
Επισημαίνει πως οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν παγωμένες για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, επηρεάζοντας περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους, και πως αγρότες που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2019-2021 εξακολουθούν να λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, ακόμη και χαμηλότερες από εκείνες του ανασφάλιστου υπερήλικα, παρά τα πολυετή έτη ασφάλισης.
Μιλά για τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται και στις συντάξεις χηρείας, την καταβολή αναδρομικών που αφορούν επικουρικές συντάξεις και δώρα της περιόδου 2015-2016 που ξεχάστηκαν, το ζήτημα της κατώτατης σύνταξης και την επαναφορά ενός μηχανισμού ενίσχυσης αντίστοιχου του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στο τέλος μου έδωσε το γράμμα του να το στείλω στον Άγιο Βασίλη, καθώς η λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ. αποτελεί μυστήριο για τον ίδιο:
«Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,
Φέτος είπα να σου γράψω νωρίς, όχι γιατί περίσσεψε ο χρόνος, αλλά γιατί περίσσεψαν οι λογαριασμοί. Είμαι συνταξιούχος, από αυτούς τους “παλιούς”, που κάθε χρόνο ακούν για αυξήσεις, αλλά στο πορτοφόλι τους βρίσκουν μόνο ρέστα.
Μου είπαν ότι η σύνταξή μου αυξήθηκε. Το χαρτί το έγραφε καθαρά. Όταν όμως πλήρωσα φόρους, εισφορές, ΕΟΠΥΥ και κάτι που λέγεται “αλληλεγγύη”, η αύξηση εξαφανίστηκε πιο γρήγορα κι από τα μελομακάρονα στο τραπέζι των εγγονιών. Τελικά έμεινα με ένα 1% - τόσο μικρό που χρειάστηκα μεγεθυντικό φακό για να το δω.
Άγιε Βασίλη μου, ο πληθωρισμός “τρέχει”, αλλά η σύνταξη περπατάει με μπαστούνι. Το ρεύμα, το σούπερ-μάρκετ και τα φάρμακα δεν πιστεύουν στις “προσωπικές διαφορές” και δε συγκινούνται από στατιστικές. Κι όμως, εγώ συνεχίζω να πληρώνω, από το πρώτο ευρώ, λες και είμαι πολυτελής καταναλωτής κι όχι απόμαχος της δουλειάς.
Έχω φίλους με επικουρικές συντάξεις που δεν είδαν ούτε φέτος αύξηση. Άλλοι είναι αγρότες, με 30 και βάλε χρόνια δουλειάς, και παίρνουν λιγότερα κι από τον ανασφάλιστο υπερήλικα. Χήρες και χήροι παλεύουν με τον ΕΦΚΑ, όχι για δώρο, αλλά για να αποδείξουν ότι δε χρωστούν επειδή το κράτος ξέχασε να κάνει τη δουλειά του.
Δε σου ζητώ θαύματα. Ξέρω ότι έχεις πολλή δουλειά και πολλά γράμματα. Θα ήθελα όμως, αν γίνεται, λίγη δικαιοσύνη: Να μη φορολογείται η “αύξηση” πριν καν τη δω, να μη θεωρείται πολυτέλεια μια αξιοπρεπής σύνταξη, να μη χρειάζεται ο συνταξιούχος να διαλέγει ανάμεσα στη θέρμανση και στα φάρμακα.
Αν δεν προλαβαίνεις όλα αυτά, στείλε μας τουλάχιστον υπομονή. Γιατί αυτή, ευτυχώς ή δυστυχώς, δε φορολογείται ακόμη.
Με εκτίμηση και λίγη ειρωνική αισιοδοξία,
Ένας συνταξιούχος που συνεχίζει να πιστεύει στα θαύματα (έστω τα μικρά)».