Δυστυχώς, ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα αποτελούν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους, όπως και εκείνα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους “ξεχνούν” να τα περνούν από ΚΤΕΟ...
Τα ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν για διάφορους λόγους, που συνήθως σχετίζονται με οικονομικές, γραφειοκρατικές ή διάφορες άλλες αιτίες. Πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλα έξοδα (τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, service, δάνεια κ.λπ.). Έτσι, κάποιοι ρισκάρουν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια, ελπίζοντας ότι “δε θα τους τύχει τίποτα”. Κάποιοι ξεχνούν ότι έληξε η ασφάλεια ή δεν έχουν ενημερωθεί σωστά ότι δεν ανανεώθηκε αυτόματα. Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξει ο λογαριασμός τράπεζας ή να αποτύχει μια αυτόματη πληρωμή χωρίς να το καταλάβουν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα όχημα δεν έχει μεταβιβαστεί σωστά ή έχει δηλωθεί σε ακινησία, αλλά ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να το χρησιμοποιεί. Αυτά τα οχήματα δε φαίνονται “ενεργά” στο σύστημα, άρα δεν έχουν ασφάλεια.
Μέχρι πρόσφατα, οι έλεγχοι για ανασφάλιστα δεν ήταν τόσο αυστηροί ή συχνοί.
Αυτό έκανε κάποιους να θεωρούν ότι “δε θα τους πιάσουν”. Πλέον, όμως, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ κάνουν ηλεκτρονικούς διασταυρωτικούς ελέγχους με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και ήδη στάλθηκαν πάνω από 218.000 ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες οχημάτων που εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή χωρίς να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αφορούν στον εντοπισμό των οχημάτων, που κυκλοφορούν ανασφάλιστα, χωρίς να έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ή χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τους τυπικούς ελέγχους ΚΤΕΟ. Σε πρώτη φάση αποστέλλονται ειδοποιήσεις για μη συμμόρφωση ασφάλισης και καταβολής τελών κυκλοφορίας.
Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ενώ αξιοποιούνται δεδομένα από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων και την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ). Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται διασταύρωση δεδομένων οχημάτων απ’ όλα τα μητρώα των αρμόδιων φορέων, τα οποία έως σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές μεταξύ τους αποκλίσεις, προκαλώντας συχνά ταλαιπωρία για τους πολίτες. Η δυνατότητα αυτή επιτεύχθηκε μέσω διαδικασιών ελέγχου, καθαρισμού και ομογενοποίησης των δεδομένων.
Η δράση φιλοδοξεί να λύσει μια και καλή τα προβλήματα και να δημιουργήσει έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών και να διαμορφώσει ένα σταθερό και αξιόπιστο πλαίσιο για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, αποστέλλονται άμεσα:
α) 100.971 ειδοποιήσεις σε πολίτες και 7.810 σε νομικά πρόσωπα, συνολικά 108.781 για μη συμμόρφωση ασφάλισης.
β) 101.721 ειδοποιήσεις σε πολίτες και 8.316 σε νομικά πρόσωπα, συνολικά 110.037, που αφορούν σε μη συμμόρφωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.
Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων ενημερώνονται μέσω SMS, email ή ταχυδρομείου, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας που τηρούνται στα μητρώα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που έχουν καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr) τα στοιχεία επικοινωνίας τους, θα λάβουν sms και email από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ οι υπόλοιποι θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ.
Σκοπός της πρώτης φάσης είναι οι πολίτες να ενημερωθούν για τις παραλείψεις συμμόρφωσης που έχουν εντοπιστεί με ημερομηνία αναφοράς την 25η Αυγούστου 2025, ώστε να συμμορφωθούν με την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και την ασφάλιση οχήματος, εντός 15 ημερών.
Με την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των 15 ημερών και την ολοκλήρωση εκ νέου διασταυρωτικών ελέγχων, οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που δε συμμορφώθηκαν θα λάβουν τις ειδοποιήσεις με τα βεβαιωμένα πρόστιμα μέσω των προαναφερόμενων τρόπων (SMS, mail, ταχυδρομείο). Στην περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 250 έως 1.000 ευρώ αναλόγως τον τύπο του οχήματος. Το ύψος των προστίμων σε περιπτώσεις μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας κυμαίνεται βάσει της κατηγορίας του οχήματος.
Έτερος κίνδυνος-θάνατος
Όπως και με τα ανασφάλιστα, πολλά οχήματα δεν περνούν από ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) για διάφορους λόγους - οικονομικούς, πρακτικούς ή ακόμα και αδιαφορίας.
Η πιο συχνή αιτία είναι το κόστος. Αν και ο τεχνικός έλεγχος δεν είναι υπερβολικά ακριβός, για ορισμένους οδηγούς το κόστος του ΚΤΕΟ, η πιθανή ανάγκη για επισκευές αν το όχημα απορριφθεί και τα τέλη ή τα καύσιμα για τη μετακίνηση, όλα μαζί λειτουργούν αποτρεπτικά. Έτσι, πολλοί το αναβάλλουν «για αργότερα» και τελικά δεν πάνε ποτέ.
Πολλοί ξεχνούν την ημερομηνία ελέγχου ή δε γνωρίζουν ότι το όχημά τους έχει λήξει από ΚΤΕΟ.
Κάποιοι πιστεύουν λανθασμένα ότι «μόνο αν πουλήσω το αυτοκίνητο χρειάζεται να το περάσω».
Ορισμένοι οδηγοί ξέρουν ότι το αυτοκίνητό τους δε θα περάσει τον έλεγχο (π.χ. φρένα, καυσαέρια, φώτα, φθορές). Για να αποφύγουν το κόστος επισκευών ή την απόρριψη, απλώς δεν πάνε καθόλου. Άλλοι πάλι, θεωρούν ότι «κανείς δεν ελέγχει» και παίρνουν το ρίσκο να κυκλοφορούν χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ. Πολλοί δε γνωρίζουν ότι το πρόστιμο για μη έγκυρο ΚΤΕΟ είναι 150 € (ή περισσότερο σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις). Επίσης, δε γνωρίζουν ότι σε τροχαίο, ένα όχημα χωρίς ΚΤΕΟ μπορεί να θεωρηθεί τεχνικά ακατάλληλο, με σοβαρές νομικές συνέπειες, ενώ η ασφάλεια μπορεί να μην καλύψει ζημιές, αν το αυτοκίνητο δεν είχε περάσει ΚΤΕΟ.