gov ergani

Ψηφιοποίηση υπηρεσιών

Απόψεις
Ψηφιοποίηση υπηρεσιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα βήμα στο μέλλον που όμως θέλει ακόμα δουλειά

Με στόχο την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Ήρθε για να μας λύσει τα χέρια, για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Να μας βγάλει από τα στενά μονοπάτια της γραφειοκρατίας και να μας απαλλάξει από τις ατέλειωτες και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα ώρες αναμονής στις δημόσιες υπηρεσίες. Όμως, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το όλο πράγμα κάπου χωλαίνει ακόμα και μάλλον θέλει πολλή δουλειά. 
Η πανδημία του COVID-19 έφερε στο φως την ανάγκη για την ψηφιακή μετάβαση, οδηγώντας το κράτος, τους Δήμους, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να προσαρμοστούν γρήγορα και κάπως βεβιασμένα στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ψηφιοποίησης είναι η πλατφόρμα gov.gr, η οποία μπήκε στη ζωή μας το 2020 και, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Μέσα από αυτή την ενιαία πύλη, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πάνω από 1.500 υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων, αιτήσεις για πιστοποιητικά, ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και εξ αποστάσεως συνταγογράφηση. Αιτήματα και υποχρεώσεις του πολίτη που πλέον μπορούν να γίνουν χωρίς πολλή χαρτούρα και με μόνο μερικές κινήσεις. 

Η λειτουργία και η χρήση μιας τέτοιας πλατφόρμας περιορίζει την ταλαιπωρία του πολίτη και τη γραφειοκρατία. Εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την ανάγκη για φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, αυξάνει τη διαφάνεια και μειώνει τις πιθανότητες για φαινόμενα διαφθοράς. 

Η Ελλάδα έχει επενδύσει σημαντικά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με τη δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αποτελεί καθοριστικό βήμα. Πρωτοβουλίες όπως η ψηφιακή ταυτότητα, οι ψηφιακές υπογραφές, το myAADE και το myHealth κ.λπ. μας φέρνουν μπροστά σε μία άλλη εποχή, εξαλείφοντας την ανάγκη προσκόμισης εγγράφων και αποδεικτικών από τον πολίτη. Στον ιδιωτικό τομέα δε, οι επιχειρήσεις υιοθέτησαν άμεσα την ψηφιακή τεχνολογία. Ηλεκτρονικά καταστήματα, ψηφιακά εργαλεία τιμολόγησης, πλατφόρμες εξ αποστάσεως εργασίας και online εξυπηρέτηση πελατών έχουν γίνει πλέον αναγκαία στη σημερινή εποχή. 

Επιδοτούμενα προγράμματα, για τα “Ψηφιακά εργαλεία”, συνέβαλλαν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Αδυναμίες αλλά και προκλήσεις 

Παρά την πρόοδο που έχει γίνει στο κομμάτι αυτό, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, η έλλειψη επαρκούς ψηφιακής υποδομής σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι αργές ταχύτητες δικτύου, το αδύναμο Wi-Fi σε πολλά σημεία της χώρας και οι κυβερνοαπειλές αποτελούν εμπόδια για την ολοκληρωμένη εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής. Η συνεχής εκπαίδευση των πολιτών και των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας είναι βασικές ανάγκες για να μπορέσει το σύνολο των πολιτών να ακολουθήσει τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες είναι ραγδαίες αλλά και γρήγορες. 

Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ψηφιοποίησης υπηρεσιών και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που, κακά τα ψέματα, θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Με την κατάλληλη λοιπόν στρατηγική, τη συνεχή επένδυση στον χώρο της τεχνολογίας, την εκπαίδευση και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πραγματικά ψηφιακό κράτος, επωφελούμενη στο έπακρο απ’ όλα τα πλεονεκτήματα της νέας ψηφιακής εποχής, πηγαίνοντας έτσι - παρά το ότι έχει αργήσει πολύ - αρκετά βήματα μπροστά. Αρκεί βέβαια κι εμείς ως πολίτες να ακολουθούμε την εξέλιξη και να μη μένουμε προσκολλημένοι στα παλιά και αναχρονιστικά δεδομένα... 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News