Τανκ

Η Ρωσία ίσως επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Απόψεις
Η Ρωσία ίσως επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο στην κούρσα επανεξοπλισμού της Ευρώπης, επισείοντας τον “ρωσικό κίνδυνο”

Τα μέλη της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή επίθεση από τη Ρωσία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, προειδοποιεί ο αρχηγός Άμυνας της Γερμανίας. 

Ο στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ δήλωσε ότι η Ρωσία κατασκευάζει εκατοντάδες άρματα μάχης τον χρόνο, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική έως το 2029 ή και νωρίτερα. 

Τόνισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις πρόσφατες διαφωνίες που εξέφρασαν η Ουγγαρία και η Σλοβακία. 

Ο στρατηγός Μπρόιερ προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στο περιθώριο του διαλόγου Shangri-la, μια σύνοδο άμυνας στη Σιγκαπούρη, που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. 

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στη Χάγη, όπου αναμένεται να συζητηθούν αμυντικοί προϋπολογισμοί και άλλα ζητήματα.

Ο Μπρόιερ είπε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει «μια πολύ σοβαρή απειλή» από τη Ρωσία, όπως δεν έχει δει ποτέ στα 40 χρόνια της υπηρεσίας του. 
Αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε, η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της σε «τεράστια κλίμακα», παράγοντας περίπου 1.500 κύρια άρματα μάχης τον χρόνο.
«Δεν πηγαίνει κάθε άρμα μάχης στην Ουκρανία, αλλά καταλήγουν και σε αποθήκες και σε νέες στρατιωτικές δομές, που έχουν πάντα προσανατολισμό προς τη Δύση», δήλωσε. 

Η Ρωσία παρήγαγε, επίσης, τέσσερα εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών το 2024, και όλα δεν προορίζονταν για την Ουκρανία, όπως πρόσθεσε ο Μπρόιερ.

«Υπάρχει πρόθεση και συγκέντρωση αποθεμάτων» για μια πιθανή μελλοντική επίθεση στα κράτη της Βαλτικής, είπε.

«Αυτό είναι που εκτιμούν οι αναλυτές για το 2029. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε. Αν με ρωτήσετε τώρα αν είναι εγγυημένο ότι δε θα γίνει νωρίτερα; Θα έλεγα όχι. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε απόψε», πρόσθεσε. 

Πολλοί φοβούνται εδώ και καιρό μια επίθεση σε κράτος του ΝΑΤΟ, καθώς αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συμφωνίας του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε επίθεση σε κράτος-μέλος συνεπάγεται την άμυνα από τα υπόλοιπα μέλη.
Ο στρατηγός Μπρόιερ επεσήμανε το λεγόμενο «κενό Σουουάλκι», μια περιοχή που συνορεύει με τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ως μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές. 

«Οι Βαλτικές χώρες είναι πραγματικά εκτεθειμένες στη Ρωσία. Και όταν βρίσκεσαι εκεί, το νιώθεις πραγματικά». 

Οι Εσθονοί, ανέφερε, αισθάνονται σαν να βρίσκονται κοντά σε μια δασική πυρκαγιά, όπου «νιώθουν τη ζέστη, βλέπουν τις φλόγες και μυρίζουν τον καπνό», ενώ στη Γερμανία «πιθανώς βλέπεις λίγο καπνό στον ορίζοντα και τίποτα παραπάνω». 

Ο Μπρόιερ είπε ακόμη ότι αυτό δείχνει τις διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με την απειλή μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης.

Η Ρωσία, είπε, βλέπει διαφορετικά τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με τη Δύση. Η Μόσχα τον θεωρεί συνέχεια μιας ευρύτερης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και «προσπαθεί να βρει τρόπους να διεισδύσει στις γραμμές άμυνάς μας και τις δοκιμάζει». 

Ανέφερε πρόσφατες επιθέσεις σε υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα, κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν πάνω από γερμανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και άλλα κρίσιμα σημεία. 

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε, πρέπει να ενισχύσουν ξανά τους στρατούς τους. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι πραγματικά να πιέσουμε και να πούμε σε όλους, ελάτε, ενισχυθείτε. Μπείτε πιο ενεργά γιατί το χρειαζόμαστε. Το χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και έτσι να οικοδομήσουμε και αποτροπή». 

Ερωτηθείς για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, δεδομένων των στενότερων σχέσεων Ουγγαρίας και Σλοβακίας με τη Μόσχα, ο Μπρόιερ επέμεινε ότι η συμμαχία παραμένει ισχυρή. 

Ανέφερε τις αποφάσεις της Φιλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Ποτέ δεν έχω δει τέτοια ενότητα όπως τώρα» μεταξύ κρατών και στρατιωτικών ηγετών, είπε. 

«Όλοι κατανοούν την απειλή που πλησιάζει το ΝΑΤΟ, όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια κατεύθυνση αποτροπής, προς την κατεύθυνση της συλλογικής άμυνας. Αυτό είναι ξεκάθαρο για όλους. Η αίσθηση του κατεπείγοντος υπάρχει». 

Οι δηλώσεις του στρατηγού Μπρόιερ αποτελούν ακόμη μια ένδειξη της σημαντικής αλλαγής στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην άμυνα και τη Ρωσία.

Όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία είχε μειώσει τις στρατιωτικές της επενδύσεις εδώ και χρόνια.

Αλλά πλέον υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να αντιστραφεί αυτή η τάση. Ακόμη και το κόμμα των πρασίνων στήριξε με πρόσφατη ψήφο για άρση των περιορισμών στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας.

Ωστόσο, καθώς οι δυτικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για μάχη, παραμένει το ερώτημα αν οι φιλοδοξίες υπερβαίνουν την πραγματικότητα. 

Θα χρειαστούν χρόνια για να επιταχύνει η ευρωπαϊκή στρατιωτική βιομηχανία, ώστε να πλησιάσει την κλίμακα παραγωγής οπλικών συστημάτων που επιτυγχάνει η Ρωσία. 

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ δεν ενισχύουν αλλά περιορίζουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, για να εστιάσουν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News