Μια λεξούλα παραπάνω και μια μεταφορική αλλαγή του τίτλου μιας διάσημης ταινίας θα κάνουν σήμερα τη διαφορά.
“Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος” είναι το ιταλικό γουέστερν παραγωγής 1966, σκηνοθετημένο από τον Σέρτζιο Λεόνε, με πρωταγωνιστές τον Κλιντ Ίστγουντ, τον Λι Βαν Κλιφ και τον Ίλαϊ Γουάλας στους αντίστοιχους ρόλους. Ταινία που είδαμε πολλές φορές κι άλλες τόσες διαπιστώσαμε ότι όλοι οι παραπάνω προσδιορισμοί διατηρούν την κινηματογραφική δόξα τους και σήμερα.
Το καλός, κακός, άσχημος και αποκαρδιωτικός ας το δούμε τώρα αλλιώς κι ας το προσαρμόσουμε στα δεδομένα της υγείας που τόσο της ταιριάζουν...
* Καλός: Το ΕΣΥ είναι στα καλύτερά του.
* Κακός: Οι μίζεροι και γκρινιάρηδες υγειονομικοί που στη μουρμούρα είναι πρώτοι.
* Άσχημος: Το περιβάλλον ενός νοσοκομείου που... πας για τον καφέ σου, ως είθισται, αλλά ούτε το περιβάλλον, ούτε οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ούτε τα προϊόντα του ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σου.
* Αποκαρδιωτικός: Άλλο υπάρχουν κάποια θεματάκια στα νοσοκομεία, άλλωστε ζωντανοί οργανισμοί είναι, κι άλλο είναι αποκαρδιωτική η εικόνα και λειτουργία τους.
Μένουμε στο τελευταίο για τη ροή της σκέψης μας.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απορρίπτει τον όρο της αποκαρδιωτικής εικόνας των νοσοκομείων, που στα λεξικά για να καταλάβουμε επεξηγείται ως εξής:
«Ετυμολογία, επεξεργασία: αποκαρδιωτικός < αποκαρδιώνω. Επίθετο, επεξεργασία: αποκαρδιωτικός, που αποθαρρύνει, που απογοητεύει... αποκαρδιωτικός, -ή, -ό [apokar∂jotikós] (L) discouraging, disheartening, depressing (syn απελπιστικός 1, αποθαρρυντικός L, Near - syn απογοητευτικός): ~ εφιάλτης, λόγος, ξεπεσμός / αποκαρδιωτική εντύπωση, φτώχεια / αποκαρδιωτικές συνθήκες / αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, φαινόμενο / αποκαρδιωτικό αίσθημα αποτυχίας / το τάλαντο του ενθουσιασμού τούς λείπει σε σημείο αποκαρδιωτικό»...
Έτσι κατανοούμε πως ναι μεν προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, αλλά όχι κι έτσι βρε αδελφέ, γιατί από το 2019 μέχρι σήμερα, σε σχέση με αυτό που άφησαν οι προηγούμενοι κι αυτό που βρήκαν εκείνοι, το ΕΣΥ είναι στα καλύτερά του.
Άρα συμπερασματικά, από τους καλούς πάμε στους κακούς κι άσχημους, που τολμούν να πουν δημόσια και με θράσος άσχημα πράγματα για να τους κακολογήσουν.
Η περίσσεια του θράσους
Θρασύτατα και τα παραδείγματα που επικαλούνται προφανώς, όπως:
Κοινή ανακοίνωση σωματείων για την Παιδοψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ:
«Πέντε χρόνια πριν υπήρχε στο ΕΣΥ ένας παιδοψυχίατρος στα Χανιά, 2 στην αντίστοιχη δομή του Ηρακλείου, 3 στο ΠΑΓΝΗ. Τώρα, 5 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει κανένας παιδοψυχίατρος σε όλο τον νομό Χανίων, υπάρχει μία μοναδική παιδοψυχίατρος για όλη τη δυτική Κρήτη, που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, και ένας μόνο παιδοψυχίατρος στο ΠΑΓΝΗ...».
Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου και τριμελής επιτροπή ιατρών:
Καταγγέλλουν δημόσια την πολιτική υποβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πολιτική που πλέον θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία και την επιβίωση του Γενικού Νοσοκομείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”, με τραγικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία, την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα συνολικά...
«Σήμερα, 28/04/2025, οι ιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής υπέβαλαν ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, λόγω αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της κλινικής με 4 μόνο ειδικευμένους ιατρούς... αν και τις πήραν πίσω γιατί είναι ο συνηθισμένος τρόπος άσκησης πίεσης, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης».
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου:
«Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου πάνω από ένα χρόνο λειτουργεί με τραγική υποστελέχωση, με δύο μόνο μόνιμους γιατρούς σε 7 θέσεις, καλύπτει μόνο το παθολογικό ΤΕΠ ελλείψει προσωπικού και μετακινούνται γιατροί από τα Κ.Υ. για να συμπληρωθούν οι εφημερίες, με σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με εμπειρία και γνώση στα επείγοντα, όπως προβλέπει ο οργανισμός για να καλυφθούν οι 5 κενές θέσεις και να δοθεί οριστική λύση στη λειτουργία του...».
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου:
«Συνεχής αποδυνάμωση των δομών Ψυχικής Υγείας στον ν. Λασιθίου... Σήμερα Κυριακή του Πάσχα 20/4/25, λόγω έλλειψης ιατρών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, δεν εφημερεύει ακτινολόγος, δεν εφημερεύει ορθοπαιδικός και δεν εφημερεύει ειδικευμένος γενικός χειρουργός στη Χειρουργική Κλινική. Αναισθησιολόγος και ακτινολόγος δεν εφημερεύουν σε κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου».
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας:
«“Δεύτε τελευταίον ασπασμόν”. Το ιατρικό προσωπικό έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης από τις συνεχείς εφημερίες, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης από τις αλλεπάλληλες βάρδιες. Έως το τέλος Μαΐου στο νοσοκομείο μας δε θα υπάρχουν τραυματιοφορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε λίγους μήνες δε θα υπάρχει καρδιολόγος, ειδικότητα βασική και καίρια για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου (χειρουργικές επεμβάσεις, επείγοντα περιστατικά απειλητικά για τη ζωή και νοσηλεία ασθενών)...».
Άλλο λοιπόν προβλήματα, κι άλλο αποκαρδιωτικές εικόνες, με τα παραπάνω να είναι μόνο κάποια από τα σημεία αναφοράς εργαζόμενων κι ασθενών στα νοσοκομεία.
Για να συνεχίσω λοιπόν στην ταινία “Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος”, κινηματογραφικά, σας υπενθυμίζω λίγο την υπόθεσή της, όπου οι τρεις πιστολέρο αναζητούν ένα θησαυρό που έχουν κρύψει οι Νότιοι στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-1865), σ’ ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στο Τέξας, και πως το αποκορύφωμα της ταινίας έρχεται στο τέλος, όταν οι τρεις πρωταγωνιστές μονομαχούν, υπό την εμβληματική μουσική του Έννιου Μοριοκάνε, σε μία κυκλική πλατεία στο κέντρο του νεκροταφείου και πως μία από τις φράσεις στην ταινία που έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου είναι κι αυτή του Τούκο: «Όταν πρέπει να πυροβολήσεις, πυροβόλησε, μη μιλάς!»...
Στο τελικό ερώτημα, ζητώντας το δικό σας σενάριο ταινίας, προσαρμοζόμενο στο σήμερα, ποιο τέλος αρμόζει στην υπόθεση της Υγείας και ποιος ο ρόλος που θα δίνατε σε ποιον, περιμένω τις προτάσεις στο [email protected] / [email protected], καθώς οι πρωταγωνιστές αλληλοκατηγορούνται, οι μεν κατηγορούν τους δε για εμπόρους της Υγείας και οι δε τους μεν για μιζέρια.
ΥΓ: Τώρα με τα ψηφιακά βραχιολάκια στα ΤΕΠ θα τους αναγκάσουν και να “φαγωθούν” και μεταξύ τους για το ποιος ή ποιο τμήμα δεν κάνει τη δουλειά του. Τώρα θα φανεί ο καλός, ο κακός, ο άσχημος κ.λπ.