Σημαία, ευρώ
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα υπερ-έσοδα στην κοινωνία

Απόψεις
Τα υπερ-έσοδα στην κοινωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπέρ-πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στην αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου

Η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2025 επιβεβαιώνει πανηγυρικά μία ευοίωνη πρόβλεψη.
Ότι η κυβέρνηση θα έχει φέτος υπέρ-έσοδα που αναμένεται, μάλιστα, να σημειώσουν νέο ρεκόρ. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ήδη υπερεπταπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων – 4,5 δισ. ευρώ έναντι 616 εκατ. ευρώ – και η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα αγγίζει ήδη τα 1,75 δισ. ευρώ. 

Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι το υπέρ-πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στην αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου. 

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, ας πάρουμε για παράδειγμα δύο χρονιές: το 2007 και το 2024.

Τα φορολογικά έσοδα το 2007 ήταν 49 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ την ίδια χρονιά να διαμορφώνεται στα 228 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2024, τα φορολογικά έσοδα εκτινάχθηκαν περίπου στα 70 δισ. ευρώ με το ΑΕΠ να ανεβαίνει στα 237 δισ. ευρώ.

Όμως, παρόλο που το ΑΕΠ του 2024 σε απόλυτους αριθμούς φαίνεται μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2007, σε πραγματικές τιμές είναι περίπου 36 δισ. λιγότερα, λόγω πληθωρισμού.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τώρα, έχοντας χαμηλότερο πραγματικό ΑΕΠ (με μικρότερη παραγωγή) σε σχέση με το 2007, εισπράττουμε δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.

Η δε διαφορά των φορολογικών εσόδων μεταξύ των ετών 2007 και 2024 κατά 21 (70-49) δισ. ευρώ, φανερώνει μια τεράστια αύξηση της φορολογίας, της τάξης του 42%, χωρίς άνοδο αλλά αντίθετα με μείωση του ΑΕΠ, όπως φαίνεται παραπάνω.

Τα ταμεία του Κράτους ευημερούν, αλλά οι φόροι έχουν στραγγαλίσει τους πολίτες, ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται και το ΑΕΠ είναι καθηλωμένο.
Για να μη μένουν αμφιβολίες, δε, η διαχρονική εξέλιξη της φορολογίας, αφότου έγινε κυβέρνηση το 2019 η Ν.Δ., επιβεβαιώνει - με εξαίρεση μια μικρή κάμψη τη διετία της πανδημίας — την ανοδική τροχιά της αύξησης των φορολογικών εσόδων, με το ΑΕΠ μονίμως καθηλωμένο. 

Και… συνεχίζοντας την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, η φοροαφαίμαξη κλιμακώθηκε σταδιακά στα 55,2 δισ. ευρώ το 2022 και στα 61,6 δισ. το 2023, πριν κάνει το περσινό ρεκόρ…

Η ίδια πορεία αναμένεται και για το 2025. 

Αν αυτό δεν ανακλά με τον πιο δραματικό τρόπο ακόμη και για τους πιο δύσπιστους τη φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας…

Αν δεν γίνει αναδιανομή του υπερπλεονάσματος, οι πολίτες θα συνεχίσουν να «ματώνουν» για τη δημιουργία των πρωτογενών πλεονασμάτων, που — όπως επιβεβαιώνεται από τον ρυθμό των στοιχείων που ήδη ανακοινώθηκαν — φέτος θα είναι στα επίπεδα των 18 δισ. ευρώ.

Μήπως ήρθε η ώρα, αυτή η «ταμειακή ευφορία» του Κράτους να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία, στις τσέπες των πολιτών;
Γιατί τελικά, οι πολίτες είναι αυτοί που, με τη φορολογική πολιτική των Κυβερνήσεων, δημιουργούν τα υπερπλεονάσματα.

Το δίκαιο είναι, η Κυβέρνηση να επιστρέψει στην Κοινωνία ένα μέρος από τον πλούτο που δημιούργησε από τη φορολογία.

Με παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη. 

Με φοροελαφρύνσεις.

Με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Με μείωση των τεκμηρίων.

Με ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

Με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για την πρώτη κατοικία.

Με επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

Με επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Με στήριξη του αγρότη.

Είναι δίκαιο, είναι εύλογο και το σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αναδιανομή του πλούτου που έχει συσσωρευθεί στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων — του πλούτου δηλαδή που ανήκει στην Κοινωνία. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News