Ποιος ή ποιοι και κυρίως γιατί θεωρούν ότι ποιμενάρχης της δυτικής Κρήτης, που πληροί τα κριτήρια που προβλέπονται, θα πρέπει να μείνει μακριά από τη μεγάλη Μητρόπολη της γενέτειρας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη; Ενοχλεί ο λόγος του; Ξενίζει το θάρρος του να διατυπώνει, ακόμη και ενώπιον αρχηγών κρατών, απόψεις που εκφράζουν τις θέσεις της κοινωνίας των πολιτών; Ενοχλεί το γεγονός ότι δεν έχει επιλέξει τη σιωπή σαν στάση σε συγκεκριμένες περιστάσεις; Ή μήπως οι συγγενικοί δεσμοί του με γνωστή οικογένεια μεγάλου Έλληνα επιχειρηματία είναι που ενοχλούν περισσότερο;
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει καταστεί σαν το “μαύρο πρόβατο” για το Φανάρι αλλά και για το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη κι αν το δεύτερο υποχρεούται να ακολουθεί τις επιταγές του πρώτου, οι άνθρωποι που συγκροτούν το ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, όπως και συνολικά ο λαός της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, το μόνο που προσδοκά - εάν προσδοκά - είναι να επικρατήσει το δίκαιο, όποιο κι αν είναι αυτό και να επιτραπεί στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης να πράξει τα δέοντα, χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις.
Αξίζει, ωστόσο, να ανατρέξουν ορισμένοι στη μακρά ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης και κυρίως από το 1961 και μετά, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, για να δουν πόσες φορές έχει εφαρμοστεί το μεταθετό. Έχουν δε υπάρξει περιπτώσεις που η διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη σε Μητρόπολη του νησιού, στην οποία η θέση έμεινε κενή, καθυστέρησε επί επτά ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο φυσικά χρέη Μητροπολίτου εκτελούσε ο τοποτηρητής!