σκουπίδια

Στη λογική “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω”;

Απόψεις
Στη λογική “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω”;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aπαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα από τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος καλείται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας της πόλης, που κυριολεκτικά έχουν πνίξει τους πολίτες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους

Πραγματικά, αυτό που ζούμε τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο είναι πρωτόγνωρο. Η πόλη κυριολεκτικά πνίγεται στα σκουπίδια. Κεντρικοί δρόμοι του Ηρακλείου και γειτονιές μοιάζουν με αυτοσχέδιες χωματερές, ενώ οι ειδικοί, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, προειδοποιούν ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τους πολίτες. 

Τα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Καθαριότητας κυριολεκτικά έχουν “πάρει φωτιά” από απελπισμένους δημότες, οι οποίοι περιγράφουν με δραματικούς τόνους την εικόνα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα σπίτια τους, ζητώντας από τους αρμοδίους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. 

Όμως, πώς φτάσαμε μέχρι εκεί; Πώς το Ηράκλειο κατάντησε η πιο “βρόμικη” πόλη στη χειρότερη εποχή του έτους, που οι θερμοκρασίες σταδιακά ανεβαίνουν, ενώ έχουν αρχίσει να καταφτάνουν και τα πρώτα κύματα τουριστών; Την απάντηση την έδωσε η ίδια η δημοτική Αρχή, η οποία παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να φέρει σε πέρας το έργο της αποκομιδής σκουπιδιών με το 1/3 των εργαζομένων που απασχολούνταν μέχρι πρότινος στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Ο υποστελεχωμένος πλέον νευραλγικός τομέας του Δήμου αποτελείται κυριολεκτικά από ένα μικρό ποσοστό υπαλλήλων, που προσπαθεί... “να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”. 

Η Υπηρεσία Καθαριότητας εδώ και μήνες δεχόταν το ένα πλήγμα μετά το άλλο, οι απολύσεις γίνονταν τμηματικά, με την αιτιολογία ότι έληγε η σύμβαση εργασίας μέρους των υπαλλήλων, οι οποίοι επιδόθηκαν σε έναν δικαστικό αγώνα μήπως και καταφέρουν να παρατείνουν τη σύμβαση εργασίας τους για λίγους ακόμα μήνες, ωστόσο δικαστήρια και Δήμος Ηρακλείου φαίνεται ότι είχαν άλλη γνώμη. 

Οι αποχωρήσεις που “ξεχείλισαν το ποτήρι” 

Οι τελευταίες αποχωρήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου, όταν 178 υπάλληλοι ενημερώθηκαν ξαφνικά πως δε θα συνεχίσουν να εργάζονται για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς, όπως δικαιολόγησε την ενέργεια αυτή ο Δήμος, ήταν συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν το 2015, και οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τους αρμοδίους, είχαν ξεπεράσει τα εσκαμμένα της νομιμότητας, έπειτα από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις ενός “προαγγελθέντος τέλους”, που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. 

Έτσι, λοιπόν, οι δικαστικές Αρχές πέταξαν σαν “την ήρα από το στάρι” ανθρώπους που μία δεκαετία αυτοί και οι οικογένειές τους ζούσαν σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, χωρίς όμως να σταματήσουν ούτε στιγμή να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. 

Γιατί φτάσαμε σε οριακό σημείο;

Το ερώτημα είναι γιατί τώρα, και μάλιστα τόσο μαζικά, τόσες αποχωρήσεις και χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση; Ο Δήμος Ηρακλείου ρίχνει το “μπαλάκι” των ευθυνών στα δικαστήρια, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι όσα ακούγονται από ’δω και από ’κει, ότι δε στήριξε τους υπαλλήλους της καθαριότητας μέχρι τέλους και ότι στις προθέσεις του ήταν οι απολύσεις, ανήκουν στη σφαίρα του μύθου, ενώ ο ίδιος, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, ξεκίνησε, με διαδικασία fast track, την πρόσληψη 87 νέων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις βέβαια ορισμένου χρόνου. 

Αν είναι, λοιπόν, έτσι τα πράγματα, γιατί οι υπάλληλοι της καθαριότητας και αυτοί που έχουν απομείνει, αλλά και αυτοί που απολύθηκαν έχουν βγει κυριολεκτικά στα κάγκελα, ρίχνοντας τεράστιες ευθύνες στη σημερινή δημοτική Αρχή; Γιατί υποστηρίζουν κάποιοι ότι ο συγκεκριμένος τομέας είχε μπει από καιρό “στο μάτι” των αρμοδίων, με την προοπτική να προκύψει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, που θα άνοιγε τον δρόμο για την επόμενη μέρα στον τρόπο αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Ηρακλείου; Και εντέλει, για να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, κατά πόσο έχουν βάση τα σενάρια ότι πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκονται και τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία αποσκοπούν στο να αναλάβουν εργολαβικά την υπόθεση των σκουπιδιών στον Δήμο Ηρακλείου; 

Και ο Δήμος Ηρακλείου μπαίνει στο “κλαμπ” των ένθερμων υποστηρικτών του “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω”, μπροστά στον βωμό του συμφέροντος και του κέρδους; Εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές και απλά καταγράφουμε αυτά που βλέπουμε και αυτά που ακούμε. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα από τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος καλείται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας της πόλης, που κυριολεκτικά έχουν πνίξει τους πολίτες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. 

Παραθέτω την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από ένα μήνα ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου, η οποία σίγουρα δημιουργεί τροφή για σκέψη: 

Η ανακοίνωση και τα υπονοούμενα 

«Απαντάμε στα περί ΤΑΜΠΟΥ του κ. αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Γιαλιτάκη για παραχώρηση σε ιδιώτη ενός μέρους της καθαριότητας σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ, και στη δημοτική Αρχή.

Ταμπού δεν είναι να φέρεις έναν οργανισμό, όπου θα ανοίξουν μόνιμες θέσεις προσωπικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Ταμπού δεν είναι να πούμε στον δημότη ότι το 2019 όλοι εσείς που είστε σε θέσεις αντιδημάρχων είχατε υψώσει τείχος προστασίας για να μην περάσει ο οργανισμός. Αντίθετα, ο Σύλλογος με έγγραφά του έλεγε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Διεύθυνση Καθαριότητας και ότι σε λίγα χρόνια θα έχει αποδυναμωθεί το 55% των εργαζομένων. Σκοπός μας ήταν, δυστυχώς, να μη δικαιωθούμε στην πρόβλεψη αυτή. Είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για την κατάσταση αυτή. 

Η παρθενογένεση της νέας δημοτικής Αρχής δεν υφίσταται σε αυτήν την περίπτωση. Ταμπού είναι να κάνεις 16 μήνες να φέρεις έναν οργανισμό, έχοντας την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και αντίπαλο μόνο τον εαυτό σου, αλλά εδώ γεννάται το ερώτημα: Αν φέρω μόνιμες θέσεις, πώς θα βάλω τον ιδιώτη μέσα; Ταμπού δεν είναι, κύριε δήμαρχε, να πείτε πραγματικά τι είχατε δεσμευτεί πριν εκλεγείτε σε όλους τους εργαζόμενους της καθαριότητας, περί μη ιδιωτικοποίησης, καθώς είχατε δηλώσει ότι κι εσείς σε δημόσιο φορέα δουλεύεται;». 

Πώς εμπλέκονται τα ιδιωτικά συμφέροντα;

«Ταμπού δεν είναι να πούμε στον δημότη ότι το 2025 δεν αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη για να κάνουμε τους καλούς στα μάτια του κόσμου, αλλά τώρα που δε βγαίνουν τα “κουκιά” με τον ιδιώτη (!), πάρε μια αύξηση 25% δημότη. Αναμένουμε να δούμε πώς θα το πλασάρετε αυτό στον δημότη. 

Ταμπού δεν είναι να εξηγήσουμε στον δημότη τι εργασία προσφέρει η εταιρεία που πήρε τη μεταφορά απορριμμάτων και ποιον συμφερόντων είναι; Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να μάθουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας. 

Ταμπού δεν είναι να έχεις 11 κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων το 2017 και να τα αφήνεις να γίνονται δύο και μετά να κάνεις συμβάσεις 2,2 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά τους σε ιδιώτη, παραχωρώντας του και δημοτική περιουσία, όπως τρεις τράκτορες και τρία κοντέινερ. 

Ταμπού δεν είναι να πούμε στον δημότη ότι τα απορριμματοφόρα μας να πηγαίνουν ξανά χωματερή, καθώς ο ιδιώτης που ανέλαβε δεν έχει έτοιμα τα δικά του κοντέινερ μεταφοράς, με αποτέλεσμα να χρεώνεται ο Δήμος με έξτρα καύσιμα, εργατοώρες, φθορές, και με αποτέλεσμα να γίνεται μερική αποκομιδή, καθώς ο χρόνος μεταφοράς τους στο Φόδελε δεν αφήνει άλλα χρονικά περιθώρια αποκομιδής. Ή ότι σε τρεις μήνες θα είχατε έτοιμο τον οργανισμό για μόνιμο προσωπικό, που θα έλυνε το πρόβλημα για ένα καθαρό Ηράκλειο», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους πριν από ένα μήνα. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News